Zatvori
Poslovni Puls
29/11/2013

Eurostat: Nezaposlenost u eurozoni pada, a u Hrvatskoj raste

Rast stope nezaposlenosti u Hrvatskoj u listopadu je dodatno ubrzao, dok je u eurozoni ona blago smanjena, a u 28 članica Europske unije ostala je nepromijenjena u usporedbi s prethodnim mjesecom, pokazali su najnoviji podaci europskog statističkog ureda Eurostata...

U eurozoni se sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti blago spustila na mjesečnoj razini i iznosila je 12,1 posto. Na razini 28 članica EU-a iznosila je 10,9 posto. U Hrvatskoj je pak stopa nezaposlenosti uvećana na 17,6 posto, sa 17,2 posto u rujnu.

U EU-u zabilježeno je ukupno 26,65 milijuna nezaposlenih, od čega gotovo 19,3 milijuna u eurozoni. Na godišnjoj razini, pak, broj nezaposlenih uvećan je za 512 tisuća u EU, a u eurozoni za 615 tisuća. Najveći rast stope nezaposlenosti zabilježen je na Cipru, u Grčkoj te u Nizozemskoj. Najizrazitiji pad stope nezaposlenosti zabilježen je u Latviji, Irskoj i Litvi.

Među mladima stopa nezaposlenosti u EU-u u listopadu se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca i iznosila je 23,7 posto. Bez posla je bilo 5,657 milijuna mladih, 16 tisuća više nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini njihov broj smanjen za 29 tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti među mladima zabilježile su Njemačka, Austrija i Nizozemska, dok najvišu nezaposlenost među mladima bilježe Grčka i Španjolska. Hrvatska je u trećem tromjesečju imala stopu nezaposlenosti među mladima od 52,4 posto, pokazuju podaci Eurostata, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram