Zatvori
Poslovni Puls
29/11/2013

Industrijska proizvodnja u listopadu pala za 3,4 posto na godišnjoj razini

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u listopadu pala za 3,4 posto na godišnjoj razini, što je u skladu s očekivanjima i nešto manji pad nego mjesec dana prije...

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u listopadu ojačala za 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na listopad prošle godine pala za 3,4 posto.

To je već sedmi mjesec zaredom kako industrija slabi, pri čemu je pad usporen u odnosu na rujan, kada je proizvodnja potonula 4,0 posto.

„Industrijska je proizvodnja u listopadu nastavila s negativnim godišnjim stopama, iako blago sporijom dinamikom u usporedbi s rujnom“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Pad proizvodnje posljedica je nejake domaće i inozemne potražnje, kao i restrukturiranja domaće industrije.

Promatrajući prema GIG-u, u listopadu je na godišnjoj razini najviše, 9,1 posto, potonula proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s padom od 3,8 posto slijedi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda pala je, pak, 3,5 posto, dok je proizvodnja energije oslabila 0,5 posto.

U listopadu je na godišnjoj razini porasla samo proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, i to za 11,8 posto.

Ukupno je u prvih deset mjeseci ove godine industrijska proizvodnja pala za 2,0 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Do kraja ove godine ne očekujemo osjetniji oporavak industrijske proizvodnje. Poticaj oporavku i rastu gospodarstva u sljedećoj godini trebao bi doći od investicijskih aktivnosti, kako javnih, tako i privatnih, što bi se trebalo pozitivno odraziti i na kretanje u industrijskoj proizvodnji“, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram