Zatvori
Poslovni Puls
29/11/2013

Ivica Todorić zavladao tržištem maloprodaje u BiH

Konkurencijsko vijeće BiH nije dobilo nikakvu službenu informaciju o obustavljanju pregovora o koncentraciji gospodarskih subjekata Opresa (iNovine) Sarajevo, Duhanpromet Sarajevo, Riva Tuzla, Riva brčko i Riva Company Doboj, stoga Konkurencijsko vijeće nastavlja aktivnosti ocjene dopuštenosti koncentracije, kazali su u ovoj bh. instituciji. To znači da su točne pretpostavke da su pregovori već odavno završeni...

Insideri upozoravaju da navedene kompanije planiraju udruživanje te tvrde da Duhanpromet već dugo radi sa iNovinama na tome, ali je to bila tajna. Ove kompanije će, ukoliko uspješno završe proces koncentracije, imati kontrolu nad tržištem i vjerovatno monopolski položaj, što će im dati mogućnost da određuju marže po svojoj volji, jer neće imati konkurencije, piše Oslobođenje.

Trenutno iNovine imaju 266 trafika, Duhanpromet 99, koliko zajedno imaju i tri Rive.

Istovremeno, iNovine, koje su u vlasništvu Adris grupe, odnosno Tvornice duhana Rovinj, u Hrvatskoj su u postupku koncentracije s Agrokorovim Tiskom.

Tako će Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, ukoliko tržišni regulatori to odobre, postati vlasnik ogromnog dijela maloprodaje kroz Konzum i Mercator, te Tisak i iNovine u Hrvatskoj i BiH.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram