Zatvori
Poslovni Puls
29/11/2013

Raiffeisen: Hrvatska petu godinu za redom očekuje pad BDP-a

Bruto domaći proizvod je u trećem tromjesečju zabilježio nešto manji godišnji pad nego u drugom tromjesečju, što je u skladu s našim očekivanjima, objavili su RBA analitičari...

Prema prvoj procjeni DZS-a BDP je u trećem tromjesečju na godišnjoj razini pao za 0,6 posto. Iako podaci po sastavnicama nisu još poznati (konačni podaci bit će objavljeni 10. prosinca) pretpostavljamo da će blagi pozitivan doprinos doći od najveće komponente BDP-a, potrošnje kućanstva s obzirom da preliminarni podaci o prometu u trgovini na malo ukazuju na rast u trećem tromjesečju (prvenstveno podržani uspješnom turističkom sezonom odnosno rastom ukupnog broja noćenja stranih turista i većim prihodima od turizma na godišnjoj razini).

S druge strane, ne možemo očekivati pozitivan doprinos domaće potražnje s obzirom rast nezaposlenosti te pad zaposlenosti i raspoloživog dohotka kućanstva.

Nadalje, negativan utjecaj izlaska iz CEFTE na neto izvoz roba i usluga bit će djelomično ublažen izvozom usluga (turizam) i skromnim uvozom roba i usluga. Obzirom da je u trećem tromjesečju zabilježeno smanjenje rashoda opće države pretpostavljamo negativan doprinos državne potrošnje.

Međutim, značajnije strukturne promjene nismo vidjeli iako su reforme u javnom sektoru neophodne za privlačenje privatnih investicija i niže premije rizika. Što se tiče investicija, nakon rasta u drugom tromjesečju, one bi u trećem u najboljem slučaju mogle donijeti neutralan doprinos obzirom na pad obujma industrijske proizvodnje i nastavak pada obujma građevinskih radova.

"Konačno, očekujemo da će BDP u 2013. godini zabilježiti pad, petu godinu za redom", zaključuju analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram