Zatvori
Poslovni Puls
02/12/2013

Bolni rezovi: Crna Gora otpušta 6.000 zaposlenika u javnom sektoru

U sljedeće tri godine Vlada Crne Gore smanjit će broj zaposlenih u javnoj upravi za oko 6.000 ljudi i na taj način u državnom proračunu uštedjeti oko 64 milijuna eura...

Bez posla u državnoj službi, kako je priopćio generalni direktor za državnu upravu u vladi, Veselin Vučković, ostat će najviše onih u policiji, zdravstvu i školstvu.

"U javnom sektoru ima oko 60.000 zaposlenih, a plan je da se do 2017. godine taj broj smanji za deset posto. Plan je da se konačno stopiraju daljnja zapošljavanja za kojima nema potrebe, ali i da oko 6.000 zaposlenih napusti državnu službu – otkazom, odlaskom u mirovinu ili prelaskom u privatni sektor”, kaže Vučković.

Smanjenje broja zaposlenih, kako je objasnio Vučković, "realiziralo bi se u dvije faze od po pet posto, odnosno 10 posto do 2017. godine i na taj način bi se uštedjelo oko 64 milijuna eura u državnom proračunu”.

Govoreći na okruglom stolu "Reforma državne uprave – dokle smo stigli?”, koji je organizirala nevladina organizacija Institut alternativa s ciljem pružanja kritičkog osvrta na dosadašnje aktivnosti u okviru reforme crnogorske državne uprave, državna tajnica Ministarstva unutrašnjih poslova Jadranka Vojinović istaknula je da će ministarstva morati do kraja 2014. odlučiti koliko zaposlenih će morati ostati bez posla.

Kako je rekla, resorna ministarstva će „sama odlučivati o smanjenju broja zaposlenih, organizaciji posla u skladu s potrebama procesa integracija i eventualnim angažmanom i mobilnošću kadrova unutar uprave, a koji posjeduju specifično znanje”.

Vojinović je istaknula da pod smanjenjem broja zaposlenih, koje je predviđeno tim strateškim dokumentom vlade, ne treba nužno podrazumjevati otkaze.

"Odlaskom u mirovinu, sporazumnim prekidom radnog odnosa, kao i prekidom radnog odnosa na osnovu disciplinske odgovornosti također se može smanjiti broj zaposlenih”, pojasnila je ona.

Smanjenje zaposlenih odnosi se i na općine, ali i državna poduzeća.

Opozicija ne želi komentirati najavu smanjenja zaposlenih u javnoj upravi, jer, kako kaže, „otkaze daju onima koje su primali od izbora do izbora pa neka sada s njima rade što god hoće”, prenosi B92.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram