Zatvori
Poslovni Puls
02/12/2013

HAKOM: Niže cijene roaminga povećale promet u mobilnim mrežama

Ukupni odlazni promet u mrežama pokretnih komunikacija u Hrvatskoj povećan je u trećem tromjesečju ove godine za oko 30 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a za više od 15 posto u odnosu na drugo tromjesečje ove godine, zbog turističkog sezonskog učinka te nižih cijena roaminga ili gostovanja u drugim mrežama koji su u Hrvatskoj na snazi od ulaska u EU, izvijestili su danas iz Hrvatske agencije za elektroničke komunikacije (HAKOM)...

Iz HAKOM-a napominju da su sezonska povećanja u pokretnim mrežama redovito primjetna u ljetnim mjesecima, posebno u srpnju i kolovozu, ali ove godine još i više jer su i strani turisti u roamingu te domaći korisnici ostvarili veći promet.

Nova regulacija roaminga s nižim cijenama, usklađena s pravilima EU-a od 1. srpnja, odrazila se na pad prihoda operatora u trećem tromjesečju ove godine, ali je donijela i velik rast prometa vlastitih korisnika u roamingu, za više od 100 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što znači da su korisnici znatno više razgovarali nego prije.

Iz HAKOM-a naglašavaju i da se utjecaj sezonskih promjena odrazio i na broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem mobilnih mreža pokretnih komunikacija pa je tako korištenje podatkovnih kartica povećano za oko 12 posto u odnosu na prošlu godinu, a s 55 posto na više od 66 posto, porastao je i udjel pristupa stanovništva internetu putem mobilnih komunikacija (podatkovne kartice i mobilni uređaji).

Promjene su primjetne i u gustoći širokopojasnih priključaka po županijama te je Primorsko-goranska županija dostigla broj priključaka Zagrebačke županije i grada Zagreba s udjelom većim od 26 posto.

Korisnici paketa usluga (objedinjene govorne, podatkovne i TV usluge) na kraju trećeg tromjesečja činili su gotovo dvije trećine ukupnog broja priključaka širokopojasnog pristupa internetu, a u skladu s tim porastao je i broj korisnika prijenosa TV programa uz plaćanje naknade, navodi se u priopćenju.

U HAKOM-u nastavak sličnih trendova očekuju i u idućem razdoblju.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram