Zatvori
Poslovni Puls
04/12/2013

Europska komisija kaznila banke zbog varanja na kamatnim stopama

Europska komisija je kaznila osam međunarodnih financijskih institucija novčanim kaznama od ukupno 1,7 milijardi eura zbog namještanja referentnih globalnih kamatnih stopa euribora te libora za japanski jen...

Riječ je o bankama Royal Bank of Scotland (RBS), Barclays, UBS, Deutsche Bank, Societe Generale, JP Morgan i Citibank, te brokerskoj tvrtci RP Martin.

Četiri institucije sudjelovale su u kartelu koji se odnosio na izvedenicu kamatne stope za euro, dok ih je njih šest sudjelovalo u jednom ili više bilateralnih kartela koji se odnose ne izvedenice kamatnih stopa denominiranih u jenima.

Karteli su djelovali na tržištima za izvedenice kamatnih stopa, što su financijski proizvodi kojima se banke i kompanije koriste za upravljanje rizicima fluktuacije kamatnih stopa. Tim se proizvodima trguje diljem svijeta i njihova je uloga ključna u globalnoj ekonomiji, navodi se u priopćenju.

Deutsche Bank je sudjelovao u manipulacijama kamatnim stopama na oba tržišta i kažnjen je najvećom kaznom, od 725,36 milijuna eura. Societe Generale platit će kaznu od 446 milijuna eura, a RBS od 391 milijun. JPMorgan dobio je kaznu od 79,9 milijuna a Citi od 70 milijuna eura, dok će RP Martin platiti 247.000 eura. Barclays i UBS pošteđene su financijskih kazni jer su otkrile postojanje kartela.

Banke koje se još nisu nagodile oko kazni, ali su pod istragom su HSBC i Credit Agricole, kao i JPMorgan, koji je prihvatio kaznu za manipulacije samo na jednom tržištu.

Komisija je ocijenila šokantnim što su konkurentske banke sudjelovale u tajnim sporazumima, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram