Zatvori
Poslovni Puls
04/12/2013

Svijet iznenađen: Brazil neočekivano ostvario kvartalni pad BDP-a

Brazilsko gospodarstvo u trećem je tromjesečju neočekivano snažno smanjeno, za 0,5 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca, što je njegov prvi pad od početka 2009. godine, pokazali su najnoviji podaci tamošnjeg instituta za statistiku...

Izvješće Instituto Brasileiro de Geografia e Estatistica (IBGE) svjedoči o snažnom zaokretu, budući da je u drugom tromjesečju brazilsko gospodarstvo poraslo za 1,8 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Analitičari su prognozirali pad BDP-a od svega 0,2 posto.

Pad gospodarske aktivnosti najvećim se dijelom pripisuje poljoprivrednom sektoru, koji je zabilježio pad za 3,5 posto u usporedbi s drugim tromjesečjem, inače snažnim zahvaljujući ključnom razdoblju žetve. U istom razdoblju smanjena su i ulaganja, za 2,2 posto, pokazali su podaci toga instituta.

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, brazilsko gospodarstvo u trećem je tromjesečju uvećano pak za 2,2 posto, objavio je brazilski institut.

Promatrano u cjelogodišnjem razdoblju, aktivnosti u najvećem južnoameričkom gospodarstvu oštro usporavaju posljednjih godina. Tako je lani rast usporio na 0,9 posto, nakon 2,7 posto u 2011. i čak 7,5 posto u 2010.

Ekonomisti kažu da nakon takvih podataka namjeravaju sniziti prognoze. Andre Perfeito, glavni ekonomist u tvrtki Gradual Investimentos, kazao je da će prognoze rasta za Brazil za iduću godinu sniziti na 2,4 ili 2,5 posto, s ranije prognoziranih 2,7 posto.

Pridružio mu se i ekonomist u investicijskoj banci Espirito Santo Flavio Serrano, koji sada očekuje da će u ovoj godini rast brazilskog gospodarstva biti bliži 2,2 odnosno 2,3 posto, umjesto prvotno prognoziranih 2,5 posto. "To pokazuje da nismo bili sposobni ostvariti rast unatoč različitim poticajnim mjerama za gospodarstvo", dodao je, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram