Zatvori
Poslovni Puls
05/12/2013

Branko Grčić: Nećemo biti zadovoljni dok ne smanjimo nezaposlenost i povećamo BDP

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, komentirajući rad Vlade u prve dvije godine mandata, kazao je da su određeni pomaci napravljeni, ali da zadovoljstva nema dok se ne postignu pozitivne stope rasta BDP-a i ne zaustavi daljnji rast nezaposlenosti...

Grčić je ustvrdio da je Vlada napravila određene pomake, i to one sustavne, kroz mijenjanje pristupa funkcioniranju države, javnih financija i gospodarstva u onom dijelu u kojem država može utjecati na uvjete poslovanja.

"Neki se pomaci, dodao je, vide i u kretanju makroekonomskih pokazatelja, poput usporavanju stope gospodarskog pada. To je sasvim očigledno kada se pogleda krivulja kretanja BDP-a mi se približavamo nuli. Za doći s minus 2,5 ili minus 2 posto do nule je dug i težak put, a ono s čim ćemo biti zadovoljni bit će kada tu nulu prevalimo i ostvarimo pozitivnu stopu gospodarskog rasta. Vjerujem da bi se to moglo dogoditi ipak u 2014. godini", istaknuo je Grčić.

To očekivanje temelji primjerice na projektima koji su ove godine prolongirani, a iduće bi se mogli realizirati, poput projekta Zračne luke Zagreb ili prikupljanja obvezujućih ponuda za Plomin C. Tu su i planirane investicije u željezničku infrastrukturu, kao i vodoopskrbne sustave.

Pritom je najavio da će slijedećeg tjedna predstaviti novi investicijski plan za iduću godinu "pa ćete vidjeti da i tamo imamo vrlo optimistične najave iz resora javnih poduzeća i ja im želim vjerovati u ovom trenutku, to je njihova odgovornost. Tu se krije niz novih projekata i respektabilnih iznosa koji se planiraju realizirati", istaknuo je Grčić.

"Ako javni sektor kroz sve ovo doprinese jačanju investicijske aktivnosti u idućoj godini, ako privatni sektor koliko-toliko živne ponesen ovim trendom iz Europe, koji je očigledno pozitivan, a gdje mi još uvijek malo zaostajemo, smatram vjerojatnim da možemo u idućoj godini postići preokret", rekao je Grčić.

Na upit o detaljima današnjeg posjeta izaslanstva iz Katara, Grčić je odgovorio da "tu treba biti jako oprezan i bez velike pompe i velikih najava, treba biti realan".

"Mi ćemo vjerojatno potpisati sporazum o energetskoj suradnji, koji uključuje sve potencijalne oblike suradnje, a ono što je realno u ovom trenutku govoriti je da su naši partneri iz Katara zainteresirani za isporuku plina i dalje od toga ne mogu reći", zaključio je Grčić, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram