Zatvori
Poslovni Puls
05/12/2013

Cyber kriminalci ukrali 2 milijuna lozinki s Twittera, Facebooka, Googlea...

Stručnjaci za pitanja sigurnosti otkrili su oko dva milijuna ukradenih lozinki za Facebook, Google, Twitter i Yahoo...

Stručnjaci iz Trustwave SpiderLabs kazali su da su otkrili te podatke dok su istraživali server u Nizozemskoj kojim su se koristili cyber kriminalci za kontrolu cijele mreže računala.

Kompanija je kazala da je o krađi obavijestila vlasnike više od 90.000 web stranica i internetskih poslužitelja.

Riječ je o 326.000 Facebook računa, 60.000 Googleovih računa, više od 59.000 Yahooovih, te gotovo 22.000 Twittter računa, kaže Spiderlabs. Facebook i Twitter kazali su da su resetirali lozinke pogođenih korisnika.

Glasnogovornica Googlea nije imala komentara, dok se do predstavnika Yahooa nije moglo doći. Žrtve su, među ostalim, iz SAD-a, Njemačke, Singapura i Tajlanda.

Analiza stavljena na SpiderLabs blog pokazala je da su najčešća lozinka 123456 koja je korištena u 16.000 računa. Nadalje, to su password, admin i 123.

Neovisni stručnjak za sigurnost Graham Cluley kazao je da se ljudi neobično često koriste takvim jednostavnim lozinkama te ih ponavljaju na više računa, iako znaju da im je iznimno lako ući u trag. Dodaje da su takve šifre potpuno beskorisne, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram