Zatvori
Poslovni Puls
09/12/2013

Za razliku od Hrvatske, Grčka na putu izlaska iz krize

Grčki parlament prihvatio je u subotu proračun za 2014. kojim planira ostvariti uštede veće od tri milijarde eura i prema kojem bi ta dugovima opterećena zemlja iduće godine trebala izaći iz šestogodišnje recesije...

Nakon što je gotovo završila u stečaju i lani gotovo bila izbačena iz eurozone, Grčka u 2014. očekuje rast od 0,6 posto, nadajući se da će osigurati više manevarskog prostora za vraćanje svojih dugova.

"Ovo je povijesni dan", rekao je zastupnicima premijer Antonis Samaras, dodavši da je to proračun oporavka i nade. "Žrtve ljudi urodile su plodom i primijenile trendove u zemlji", kazao je grčki premijer.

Prosvjedu protiv mjera štednje na koji su stanovništvo pozvali najveći sindikati odazvalo se samo nekoliko stotina ljudi, što je tek sjena nekadašnjih demonstracija u kojima je protiv štednje sudjelovalo na desetke tisuća prosvjednika.

Za prijedlog proračuna glasovala su 153 zastupnika u parlamentu koji ima tristo zastupničkih mjesta.

Atena je predvidjela da će u ovoj godini ostvariti proračunski višak od 812 milijuna eura, zahvaljujući poreznim prihodima višim od očekivanih. Ranije se predviđao višak od 344 milijuna eura.

No, Atena i njezini kreditori ne slažu se s prognozama za iduću godinu.

Grčko se gospodarstvo smanjilo gotovo za četvrtinu od 2008. kada se ta zemlja našla u dubokoj financijskoj krizi, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram