Zatvori
Poslovni Puls
10/12/2013

Američki internetski divovi formirali savez protiv vladinog prikupljanja osobih podataka

Google, Apple, Facebook i još pet velikih američkih web kompanija izdalo je u ponedjeljak zajedničko priopćenje kojim traže uvođenje strože kontrole vladina prikupljanja osobnih podataka...

U otvorenom pismu američkom predsjedniku Baracku Obami i Kongresu te tvrtke kažu kako su nedavna otkrića pokazala da trenutačno stanje u mnogim zemljama znatno više odgovara državi nego pojedincu.

U lipnju je nekadašnji radnik agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden obznanio da postoji tajni vladin nadzorni program koji upada u komunikacijske kanale što povezuju centre raznih tehnoloških kompanija u zemlji i inozemstvu.

Nakon Snowdenova otkrića mnoge velike internetske kompanije upozoravale su da će američke tvrtke izgubiti prihode u inozemstvu jer će se klijenti zbog gubitka povjerenja okrenuti lokalnim kompanijama.

"Shvaćamo da je vladama dužnost štititi svoje građane", kaže se u pismu osam kompanija. Osim Applea, Googlea i Facebooka, potpisani su i Microsoft, Twitter, LinkedIn, Yahoo i AOL.

"Ali ljetošnje otkriće pokazuje koliko je nužna hitna reforma vladine nadzorne prakse u cijelome svijetu. Ravnoteža se u mnogim zemljama poremetila u korist države, a na štetu prava pojedinca, prava koja su zajamčena našim ustavom. To potkopava slobode do kojih nam je stalo. Vrijeme je za promjene".

Neke od tih osam kompanija koje zajedno imaju tržište od gotovo 1,4 bilijuna dolara već su reagirale najavom da će pojačati šifriranje i sigurnost svojih sajtova, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram