Zatvori
Poslovni Puls
11/12/2013

Europska komisija: Hrvatska do 2016. godine mora smanjiti deficit na 2,7 posto BDP-a

Europska komisija je u utorak objavila mišljenje u kojem predlaže Vijeću EU-a da potvrdi ulazak Hrvatske u Postupak prekomjernog deficita (EDP), koji bi Hrvatska, prema prijedlogu Komisije trebala svesti u dopušene okvire ispod tri posto BDP-a 2016. godine...

Očekuje se da će ministri financija zemalja članica EU-a (Vijeće ECOFIN) raspravljat o izvješću i preporukama Komisije za Hrvatsku na svom sastanku 28. siječnja 2014. godine, kada bi i formalno trebali potvrditi ulazak Hrvatske u EDP.

Komisija predlaže preporuke prema kojima bi se sadašnji proračunski deficit sveo ispod tri posto do 2016. godine, a istodobno bi se javni dug približio iznosu od 60 posto. Sljedeće 2014. godine Hrvatska bi trebala smanjiti deficit na 4,6 posto, 2015. godine na 3,5 posto i 2016. godine na 2,7 posto BDP-a.

Prema pravilima EU-a, korekcija proračunskog deficita treba biti obavljena u godini nakon što se potvrdi postojanje deficita, što bi u hrvatskom slučaju značilo 2015. godine. Komisija ističe da predlaže dulji rok za Hrvatsku budući da bi kraći rok tražio "prevelike strukturne napore".

Dulji rok "trebao bi omogućiti Hrvatskoj da nastavi s prijeko potrebnim reformama paralelno s fiskalnom konsolidacijom, koje bi riješile problem slabog rasta".

Komisija predlaže da se Hrvatskoj dade rok do 30. travnja 2014. godine da poduzme učinkovite mjere, to jest, da javno objavi ili poduzme mjere koje su adekvatne za osiguranje napretka u korekciji prekomjernog deficita i da detaljno izvijesti o strategiji konsolidacije koju predviđa kako bi ispunila zadane ciljeve.

Prema podacima Eurostata i Državnog zavoda za statistiku, koji su objavljeni 21. listopada, deficit konsolidirane opće države krajem 2012. iznosio je 5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Prema Komisijinim projekcijama od 15. studenoga, deficit opće države ove će godine iznositi 5,4 posto BDP-a. U idućoj bi godini deficit mogao porasti na 6,5 posto, dok bi u 2015. trebao pasti na 6,2 posto BDP-a.

Komisija je u novim prognozama povećala i procjenu javnog duga, pa sada očekuje da će u ovoj godini iznositi 59,6 posto BDP-a, iduće godine 64,7 posto, a u 2015. porast na 69 posto.

Postupak prekomjernog deficita (EDP), korektivni je mehanizam EU-a osmišljen kako bi se proračunski manjak članica vratio ispod 3, a javni dug ispod 60 posto BDP-a, kako nalažu kriteriji iz Maastrichta.

Taj postupak pokrenut je protiv svih država članica osim Estonije i Švedske. Trenutačno je u tom postupku 16 zemalja članica, a Hrvatska će biti 17. po redu. Postupak prekomjernog deficita do sada su uspješno okančale Bugarska, Njemačka, Mađarska, Italija, Finska, Latvija, Litva, Luksemburg i Rumunjska.

Hrvatska nije rekorder po brzini ulaska u EDP. Nakon petog kruga proširenja 1. svibnja 2004. godine, Komisija je već 12. svibnja te godine predložila otvaranje Postupka prekomjernog deficita za za Mađarsku, Češku, Poljsku i Slovačku, a taj prijedlog Vijeće je potvrdilo već u srpnju, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram