Zatvori
Poslovni Puls
13/12/2013

Linićev plan: Smanjit ćemo deficit bez rezanja plaća i mirovina!

Imamo još jako puno rezervi za smanjenje proračunskih rashoda kako bi smanjili proračunski deficit, stoga neće biti potrebno smanjivati plaće ni u javnim i državnim službama, ni mirovine, poručio je u četvrtak ministar financija Slavko Linić. Moguće je, najavio je, smanjenje mase plaća koje se isplaćuju iz državnog proračuna, ali ne i linearno smanjenja plaća...

"Smanjenje mirovina vuče za sobom smanjenje kupovne moći i javne potrošnje, a time i BDP-a", upozorio je Linić.

Komentirajući stav Europske komisije da je očekivani budžetski deficit u idućoj godini 6,6 milijardi kuna, ministar financija upozorio je kako EU i hrvatska Vlada kreću od različite procjene kretanja BDP-a u idućoj godini.

"Naš je stav da će u idućoj godini rast BDP-a biti 1,3 posto, dok Europska komisija procjenjuje da će to biti 0,5 posto. Mislim da Europskoj komisiji nisu do kraja poznati napori koje poduzimamo kako bi osposobili gospodarstvo, kao ni investicijski plan države i gospodarstva u cjelini za iduću godinu. Otuda različite procjene", naveo je Linić. Potvrdio je skori rebalans proračuna zbog ulaska u proceduru prekomjernog deficita Europske unije.

Upitan za crni scenarij prema kojem se najavljene investicije od 73 milijarde kuna u idućoj godini ne bi ostvarile, kao ni planirane proračunske uštede, Linić je odbacio mogućnost da se izostanak rasta BDP-a kompenzira većim porezima. Ostavio je otvorenom mogućnost promjena jedino u sustavu poreza na dobit, izrazivši nezadovoljstvo načinom na koji poduzetnici kojima se ostavlja dobit, komentiraju politiku Vlade.

"Ispada, što se više pljuje po Vladi, od nje se očekuje još veći doprinos poslovanju poduzetnika. Razmisliti ćemo o izmjenama načina oporezivanja dobiti", poručio je Linić, prenosi Slobodna Dalmacija.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić nadopunio je ministra financija najavom kako Vlada nije na stajalištu da se poduzetnicima treba ukinuti mogućnost da dobit koju reinvestiraju u poslovanje. Grčić se zauzeo za bolju kontrolu reinvestiranja dobiti u poduzećima.

Ministar financija najavio je da će do kraja godina biti donesena odluka o emitiranju kunskih obveznica, ali nije htio precizirati u kojem iznosu bi bila obveznica, piše Slobodna.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram