Zatvori
Poslovni Puls
13/12/2013

Raiffeisen: Visoka nezaposlenost i iduće godine

Negativna kretanja na domaćem tržištu rada nastavila su se i u studenom. Broj nezaposlenih je na kraju studenog iznosio 356.864. osobe što je za 12.420 (+3,6%) osoba više nego u listopadu...

U spomenutom je mjesecu u evidenciju ušlo 34.770 osoba, što je za 11.824 osobe manje nego u listopadu, dok je iz evidencije izašlo 22.350 osobe, što je za 3.583 osoba manje nego u listopadu. Rast broja nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini uobičajen je u zadnjem tromjesečju i posljedica je sezonskih kretanja, no zabrinjava nastavak rasta nezaposlenosti na godišnjoj razini, iako dinamika rasta od svibnja ove godine polako usporava. Tako je u studenom bilo 9.817 nezaposlenih, odnosno 2,9% više nego u studenom prošle godine. Broj slobodnih radnih mjesta u studenom je iznosio 8.704 (najviše od toga u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj), što je za 4.583 manje nego u listopadu te za 246 manje nego u studenom prošle godine.

"Promotrimo li podatke o nezaposlenima prema razini obrazovanja, vidi se da je godišnji rast broja nezaposlenih u relativnom izrazu najveći kod visoko obrazovane radne snage. Na godišnjoj razini nezaposlenost je kod osoba sa završenim prvim stupnjem fakulteta, stručnim studijem i višom školom porasla za 5,5%, dok je kod osoba sa završenom srednjom školom porastao za 3,2 posto.

Očekujemo da će stopa nezaposlenosti za studeni iznositi 21,1%, a nezaposlenost će vjerojatno nastaviti rasti na i do kraja godine te u prvim mjesecima iduće godine. Kako u sljedećoj godini ne očekujemo rast gospodarstva, već u najboljem slučaju stagnaciju, nezaposlenost će i dalje ostati razmjerno visoka", objavili su danas analitičari Raiffeisena.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram