Zatvori
Poslovni Puls
17/12/2013

Tamo gdje vječno sunce sja: Makedonija ima rast BDP-a od 3,3 posto!

Makedonska ekonomija ostvarila je rast od 3,3% u trećem tromjesečju ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku. Glavni pokretač rasta i u srpnju, kolovozu i rujnu je ponovno građevinski sektor gdje je zabilježeno povećanje aktivnosti od 30,5%...

Ministar financija Zoran Stavreski, rekao je da je ovo treći najveći rast BDP-a u Europi, što je, prema njegovim riječima, solidan rezultat u uvjetima krize.

"Mi želimo i puno veće stope ekonomskog rasta, ali u vrijeme kada i razvijene zemlje u Europi, ali i zemlje regije jedva postižu pozitivne stope rasta, ovo je dobar uspjeh za nas", rekao je Stavreski.

Profesor Marjan Petreski, kaže da je ovaj rast očekivan u kontekstu fiskalne potpore ekonomije kroz državne građevinske aktivnosti.

"Očekujem da će se u narednom razdoblju stvoriti značajni uvjeti da privatni sektor bude nositelj rasta, te da se na račun toga fiskalni poticaji polako povuku, jer oni stvaraju veliki pritisak na deficit, a time i na dug", kaže Petreski.

Prema podacima Eurostata o BDP po stanovniku, Makedonija je treća najsiromašnija zemlja jer Makedonci imaju tri puta manju kupovnu moć nego prosjek Europljana, prenosi makedonski Kapital.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram