Zatvori
Poslovni Puls
18/12/2013

Forbes: Bolje pokrenuti posao u Sloveniji ili Makedoniji nego u Hrvatskoj

Hrvatska je zauzela 45. mjesto na listi država najpogodnijih za poslovanje koju je sastavio magazin Forbes...

U opisu ekonomske situacije u Hrvatskoj Forbes je napisao da je naša ekonomija usporila od 2008. godine i kako se još nismo oporavili. Kao najveće probleme ističu veliku nezaposlenost, nejednakost u razvoju regija i lošu investicijsku klimu. Pišu da je makroekonomska stabilnost uglavnom postignuta, no da strukturalne reforme izostaju.

Napominju da je 2012. godine Hrvatska ponovno ušla u recesiju te kako je Vlada od tada smanjila potrošnju, postrožila naplatu poreza i povećala PDV. Kao opasnosti u srednjem roku Forbes navodi hrvatski visoki strani dug, "nategnuti" proračun i preveliko oslanjanje na turizam.

Forbes je svoju listu sastavio na temelju 11 kriterija. Među 145 država najgore smo prošli po pitanju zaštite investitora gdje se nalazimo na 123. mjestu i po inovacijama gdje smo na 76. mjestu. Najbolje, deveto mjesto, zauzeli smo po kriteriju "slobode trgovanja", a 20. po "monetarnoj slobodi".

Kao najpogodniju državu za poslovanje Forbes je proglasio Irsku, a slijede Novi Zeland i Hong Kong. U prvih deset još su i Danska, Švedska, Finska, Singapur, Kanada, Norveška i Nizozemska. Od država regije Slovenija je zauzela visoko 17. mjesto, Makedonija 36., Crna Gora 44., Albanija 81., BiH 82., Srbija 86, prenosi Večernji.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram