Zatvori
Poslovni Puls
18/12/2013

Ima i gorih od nas: U BiH bez posla više od pola milijuna ljudi

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini u 2013. godini dosegnula je 27,5 posto i za 0,5 posto je manja nego što je to bio slučaj 2012. godine, podatak je kojega je u utorak objavila Agencija za rad i zapošljavanje BiH dodavši da je tzv. anketna stopa nezaposlenosti značajno manja od nominalne, koja iznosi čak 44,8 posto...

Tijekom ankete, koju je ova agencija provela na temelju metodologije što ju primjenjuju Međunarodna organizacija rada (ILO) i Statistički ured Europske unije (EUROSTAT), došlo se do podataka da u BiH živi nešto više od milijun i sto tisuća radno sposobnih stanovnika od kojih se zaposlenom smatra 821.000.

Među nešto više od 311.000 nezaposlenih gotovo 70 posto je onih sa srednjoškolskim obrazovanjem, s osnovnom školom ih je oko 20 posto, a deset posto ima visoko obrazovanje.

Najviše je nezaposlenih među mladima do 24 godine, a analiza pokazuje kako je bez posla čak 60 posto radno sposobnih osoba te životne dobi.

Riječ je o pokazateljima temeljenim na međunarodno priznatim standardima, iako u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH raspolažu i drugim brojkama o formalnom broju radno angažiranih i nezaposlenih osoba od kojih je dio zapravo angažiran unutar tzv. "sive ekonomije".

Prema tim evidencijama, u BiH je u radnom odnosu na kraju listopada bilo nešto više od 683.000 osoba, dok ih je 545.000 prijavljeno u evidencijama kao nezaposleno. Kada bi se i osobe koje rade "na crno" tretirale kao stvarno nezaposlene nominalna stopa nezaposlenosti u BiH iznosila bi čak 44,8 posto.

"Anketna stopa nezaposlenosti je značajno manja od registrirane i na razini BiH za 2013. godinu iznosila je 27,5 posto, što je za 0,5 posto manje u odnosu na 2012. godinu", pojasnio je ravnatelj agencije Adnan Delić.

 

 

 

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram