Zatvori
Poslovni Puls
20/12/2013

Linić: Pokušat ćemo dodatno smanjiti kamate na kredite građana

Vlada se ponovno zadužuje. Ministar financija Slavko Linić izvijestio je na briefingu u Ministarstvu financija da će se sljedećeg tjedna zadužiti za novih 200 milijuna dolara. Odluku o zaduženju Vlada bi navodno trebala donijeti u ponedjeljak na telefonskoj sjednici. Kredit će biti pokriven prihodima iz privatizacije Croatia osiguranja...

Na predstavljanju rezultata rada u ovoj godini Linić se pohvalio kako je nelikvidnost smanjena s 44 i pol na 34 milijarde kuna. A sljedeće godine ključni zadatak Ministarstva bit će pomoć izvoznicima te prilagodba zahtjevima EU-a oko prekomjernog deficita.

Ministarstvo je najavilo izradu novog proračuna početkom godine koji će biti usklađen s preporukama EK vezanima uz proceduru prekomjernog deficita. Plaće i mirovine, kazao je Linić, neće se dirati. "Pojedinačno će se nešto možda mijenjati, jer oni koji su imali prevelike plaće, jer su bili izvan proračuna ili su imali previše samoinicijative, to je ono što Vlada mijenja i što će se mijenjati. Ali, sve ostalo ostaje po starom", poručio je ministar financija.

Govoreći o ostalim aktivnostima ministarstva u idućoj godini Linić je kazao da će one, uz ostalo, biti usmjerene ka rješavanju dugova blokiranih građana, čiji se dugovi, i nakon ovogodišnje tri prilike za reprogram poreznog duga, ne smanjuju. Jedno od novih rješenja za ovaj problem, kazao je, bit će i 'brisanje' nenaplativih potraživanja, a koja prema procjenama Ministarstva financija iznose oko 25 milijardi kuna ili polovicu od ukupne 52 milijarde kuna nepodmirenog duga građana (fizičkih osoba, uključujući obrtnike). S druge strane, ostalima će se pokušati dati uvjete da lakše podnesu plaćanje starih obveza prema porezima.

Dodatno olakšanje situacije građanima trebale bi donijeti i niže kamate na kredite za potrošačke kredite donošenjem zakonom o kamatama u prvom dijelu 2014. Linić je kazao kako je namjera da se postigne da nema velikih razlika u bankarskom sustavu između kamata i da se te kamate što više približe kamatama u EU. Dodao je kako će se u izradi tog zakona voditi računa da se građanima smanji opterećenje, ali da se istodobno banke ne odmakne od praćenja građana u nabavci imovine ili drugih dobara. Na novinarski upit da li bi bio zadovoljan smanjenjem kamata za primjerice jedan postotni bod rekao je kako ne bi htio prognozirati, ali da bi to bio cilj, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram