Zatvori
Poslovni Puls
20/12/2013

Ruski energetski div Gazprom ide u provatizaciju?

Vladimir Putin smatra da je privatizacija Gazproma moguća, ali kada budu ispunjeni uvjeti u vezi s primarnom potrošnjom plina, prije svega gospodarski...

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je na godišnjoj konferenciji za novinare, demantirao da Gazprom pripada grupi oligarha.

"To nije točno. Gazprom je državna kompanija, čiji kontrolni paket dionica ima ruska država", rekao je Putin.

Kako prenosi Itar tass, on je dodao da je točno da je prije sedam-osam godina kontrolni paket Gazproma iskliznuo iz ruku države i da je tada postojala realna opasnost gubitka kontrole nad tom kompanijom.

Putin je istaknuo da kontrolni paket plinskog monopolista u rukama države omogućava niske cijene plina za unutrašnje tržište.

"Istovremeno, ako domaćim i stranim dioničarima pružimo mogućnost da kupuju i prodaju dionice Gazproma, to će povećati njegovu likvidnost. To će također povećati njegovo prisustvo na tržištima i omogućiti mu da privuče neophodne resurse za svoje investicijske projekte i da se razvija", ukazao je Putin.

Ruski predsjednik se usprotivio nacionalizaciji energetskog sektora. Prema njegovim riječima, država ima dovoljno mogućnosti da tržišnim metodama regulira njihov rad, uključujući i uplatu poreza u ruski proračun.

"Po zakonu, prirodni resursi pripadaju narodu, a pitanje je kako ih učinkovito koristiti za dobrobit naroda", rekao je Putin.

Putin je, kako prenosi Itar tass, konferenciju za novinare započeo najnovijim podacima o razvoju zemlje, koje je ocijenio dobrim.

Realni bruto domaći proizvod (BDP) je povećan za 1,5 posto, s prošlogodišnjih 1,4 posto inflacija je smanjena na 6,1 posto, sa 6,6 posto prošle godine, precizirao je ruski predsjednik.

On je kao pozitivne pokazatelje naveo i rast poljoprivredne proizvodnje (6,8 posto), stambene izgradnje (12,1 posto), realnih plaća (5,5), realnih prihoda stanovništva (3,6 posto) i trgovinski suficit koji će ove godine biti 146,8 milijardi dolara.

Putin je odgovarajući na pitanja novinara istaknuo da su Rusiji neophodni veliki infrastrukturni projekti kao jedan od prioritetnih uvjeta za razvoj.

Predsjednik je također objasnio i da su odluke o likvidaciji niza banaka donijete u cilju ozdravljenja tržišta, ali da središnja banka mora djelovati vrlo pažljivo kako bi osigurala interese ulagača.

U ovom trenutku Agencija za osiguranje depozita raspolaže sredstvima u visini 250 do 270 milijuna rubalja (7,5 - 8,1 milijuna dolara), a ulagačima je isplaćeno oko 110 milijadi rubalja.

Prema podacima Banke Rusije od 1. srpnja 2013. godine u Rusiji je bilo 956 kreditnih organizacija. Središnja banka je, kao prenosi Itar tass, u drugoj polovici ove godine oduzela licence 27 banaka, dok je za cijelu prošlu godinu oduzela 23 licence.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram