Zatvori
Poslovni Puls
23/12/2013

Hrvatska ekonomija je smiješna: U 23 godine BDP narastao za samo 7,9 posto!

Hrvatska je nakon stjecanja neovisnosti postigla najslabije gospodarske rezultate među osam bivših socijalističkih država koje su danas članice Europske unije...

Od 1990. do 2012. godine njezin bruto domaći proizvod (BDP) porastao je samo 7,9 posto, izračunali su dr. Guste Santini i mr. Sandra Bebek u istraživanju nedavno objavljenom u časopisu »Ekonomija«, u izdanju Ekonomskog fakulteta.

Za usporedbu, Poljska je u istom razdoblju svoj BDP gotovo udvostručila. Drugim riječima, hrvatsko se gospodarstvo – dok je djelovalo u komunističkom sustavu – uvećavalo po prosječnoj stopi od 5 posto godišnje, a u posljednje 22 godine samo 0,7 posto godišnje, prenosi Novi list.

Autori napominju da su ostale države itekako koristile tečaj i druge poluge za jačanje svoje industrije i izvoza. Hrvatska je jedina od osam država u kojoj je robni izvoz padao, a danas iznosi 20 posto BDP-a, manje nego 1990. U ostalih sedam zemalja udio izvoza se povećavao i kreće se od 28 (Rumunjska) do 75 posto BDP-a (Slovačka).

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram