Zatvori
Poslovni Puls
23/12/2013

Panika u Zagrebu: Agrokor ipak ostaje bez Mercatora?

Mercator je blizu dogovora s bankama vjerovnicama o reprogramu svog duga teškog gotovo milijardu eura...

Velika većina od 56 banaka pristala je na dogovoru da se obveze reprogramiraju do 2019. godine, piše Večer.

S druge strane, hrvatski izvori su za mariborski Večer rekli da puno teže idu dogovori Ivice Todorića i bankara. Naime, prema "change of contro" klauzulu, banke trebaju postići dodatni dogovor s Agrokorom. Neke banke navodno čak zahtijevaju da Agrokor dokapitalizira Mercator s 200 milijuna eura.

"Do kraja siječnja će se pokazati hoće li posao biti realiziran. Proces se ne može vući unedogled jer ni Agrokor ni Mercator nemaju ni novca ni vremena za otezanje, već se moraju fokusirati na svoju djelatnost", izjavio je za Večer prvi nadzornik Mercatora Matej Lahovnik.

"Ako mene pitate, mislim da je mogućnost za taj posao 50:50. Radi se o daleko najvećoj transakciji u jugoistočnoj Europi koja po vrijednosti vlasničkog i dužničkog kapitala premašuje milijardu i pol eura. Škare i platno raspleta priče su u rukama Agrokora, banaka i zaštitnika konkurencije. Mercator će svoj dio obveza ispuniti", dodaje Lahovnik.

Lahovnik ukazuje na to da tržište trenutno ne vjeruje pretjerano u realizaciju posla.

"Zanimljivo je da je cijena preuzimanja Mercatora u ovom trenutku čak 70 posto iznad burzovne cijene dionica. To znači da tržište ne vjeruje u preuzimanje Mercatora. Kretanje cijene dionica ovisit će prvenstveno o tome hoće li doći do preuzimanja", kaže Lahovnik.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram