Zatvori
Poslovni Puls
24/12/2013

U Babinoj Gradi počela izgradnja elektrane Sunčice Lalić

Presijecanjem vrpce predsjednik Ivo Josipović danas je u industrijskoj zoni Tečinama u Babinoj Gredi otvorio radove na izgradnji najvećega hrvatskog kogeneracijskog pogona na šumsku biomasu Viridas Biomass. Pogon ima kapacitet 9,7 MW i vrijedan je 50 milijuna eura, što je najveća ovogodišnja 'greenfield' investicija u Vukovarsko-srijemskoj županiji...

Riječ je o vrlo važnom ulaganju, omogućenom sinergijskim djelovanjem Vlade, Vukovarsko-srijemske županije i općine Babine Grede, koje pokazuje da se zajedničkim radom mogu učiniti dobre stvari, izjavio je predsjednik Josipović, izražavajući zadovoljstvo što je iza tog projekta i vizija mnogih drugih projekata.

Našalivši se da je Djed Mraz donio najbolji mogući dar - nova ulaganja i radna mjesta, predsjednik je ocijenio da je ta investicija znak optimizma i primjer drugim investitorima. Dodao je kako se nada da investitori ubuduće neće morati čekati tri godine za realizaciju projekta.

Nositelj projekta izgradnje kogeneracijskog pogona na biomasu je Uni Viridas iz Zagreba, čija je osnivačica bivša manekenka Sunčica Lalić, a danas je na čelu projekta tursko-nizozemska korporacija Unit Investment N.V. s 40 godina iskustva u energetici, a u svojemu projektnom portfelju posjeduje 2000 MW energije, uključujući i termoelektrane i hidroelektrane na području Turske, Europe i Bliskog istoka. Proizvođač opreme i izvođač radova na pogonu je finska tvrtka MW Power OY koja će radove završiti do lipnja 2015.

Osim 50 milijuna eura uloženih u pogon, investitor će uložiti dodatnih 30 milijuna eura u izgradnju 12 hektara staklenika, hladnjače od 3500 četvornih metara i paletirnice koja će iskorištavati 50 posto toplinske energije nastale od proizvodnje električne energije u kogeneracijskom pogonu.

Prema riječima načelnika općine Babine Grede Josipa Krnića, od ostalih 50 posto proizvedene toplinske energije planira se izgraditi vrelovod koji bi grijao javne i druge ustanove u selu te plastenike kućanstava zainteresiranih za proizvodnju u njima. U općini očekuju 200 novih radnih mjesta. Sam kogeneracijski pogon proizvodit će pola godišnjih potreba za električnom energijom Vukovarsko-srijemske županije.

Na svečanom otvorenju gradilišta i početku radova zadovoljstvo investicijom izrazio je i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je rekao da su upravo nove investicije Vladin posao te da će sličnih projekata biti sve više, a posebno zadovoljstvo izrazio zbog toga što se tako velik projekt realizira u Slavoniji i Babinoj Gredi, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram