Zatvori
Poslovni Puls
27/12/2013

U BiH direktori javnih poduzeća imaju mjesečne plaće i po 150.000 kuna!

BiH mediji objavili su popis od 100 najvećih plaća u Federaciji BiH. Prema popisu - direktori poduzeća u suvlasništvu Federacije BiH, vladinih agencija, javnih ustanova, razvojne banke, dekani i sveučilišni profesori imaju deset puta veća primanja od prosjeka. Mediji ističu kako se radi o sramotno visokim prihodima. Prosječna plaća u BiH tek je nešto veća od 800 konvertibilnih maraka (400 eura), a zakonom je propisano da plaće mogu biti najviše pet puta veće od prosječnih odnosno maksimalno četiri tisuće KM (2.000 eura)...

Prema podacima koje je medijima dostavila Porezna uprava Federacije BiH Nedžad Polić koji je donedavno bio na čelu farmaceutske tvrtke 'Bosnalijek' u svibnju je na blagajni te tvrtke naplatio točno 41.761 KM (21.361) euro. Polićeva su primanja u ranijim mjesecima bila nešto manja, 'tek' oko 15 tisuća KM (7600 eura) a razlika je pojašnjena premijom koju je u međuvremenu zaslužio. Polić se proteklog ljeta povukao s dužnosti direktora 'Bosnalijeka' a većinski vlasnički udio u međuvremenu je preuzeo jedan privatni fond dok je vlada FBiH ostala drugi najveći dioničar.

Midhat Terzić, direktor 'Sarajevo osiguranja' koje je također u državnom vlasništvu primao je u prosjeku oko 18 tisuća KM (9.000 eura), Admil Nukić, direktor 'Union banke', također u vlasništvu države, imao je plaću od 16 tisuća KM (8.000 eura). Među najbolje plaćenima je i Srećko Glibić, načelnik Operativnog središta MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije koji je u travnju dobio 24 tisuće KM (12.000 eura).

U plaćama kojih se ne bi postidjeli ni u znatno bogatijim državama od BiH nisu zaostajali ni neki sveučilišni profesori. Tako je Ljubomir Zovko, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prema podacima Porezne uprave u travnju dobio plaću nešto veću od 10 tisuća KM (5.000 eura). Usporedbe radi, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda u istom je mjesecu dobio dvostruko manju plaću u iznosu od 5,4 tisuće KM (2.700 eura).

'Te su plaće bezobrazno visoke za uvjete u kojima živimo', kazao je predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić upozoravajući kako među onima koji imaju takve plaće ima i onih iz tvrtki koje posluju s gubicima. Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA čiji je član i Nedžad Polić kazao je kako prvi put čuje ovakve informacije. Ministar siguirnosti BiH Fahrudin Radončić ustvrdio je kako su podaci o enormnim plaćama napokon objavljeni jer su na tome uporno inzistirali zastupnici iz njegovog Saveza za bolju budućnost (SBB) u parlamentu Federacije BiH. Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo je ovakve plaće ocijenio sramnim i nedopustivim te najavio da će se potaknuti proces smjena.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram