Zatvori
Poslovni Puls
31/12/2013

Deutsche Telekom dobiva novog izvršnog direktora

Kada Tom Hoettges sutra, 1. siječnja postane novi izvršni direktor Deutsche Telekoma (DT), najveći izazovi bit će mu pokretanje aktivnosti spajanja i akvizicija te odgovor na dramatične promjene konkurentskog okruženja u Njemačkoj...

Nakon što je pregovarao o ključnim sporazumima u SAD-u i Velikoj Britaniji tijekom svoga četverogodišnjeg mandata kao šef financija te reorganizirao poslovanje DT-a u Njemačkoj vezano za fiksne linije koje se našlo na udaru kabelskih konkurenata, taj 51-godišnjak nije stranac u ovome području.

Hoettges će se osloniti na svoja iskustva dok odlučuje o tome kako bi Deutsche Telekom, treća po veličini europska telekomunikacijska kompanija po prihodima od prodaje, trebao voditi konsolidaciju poslovanja na obje strane Atlantika te kako se nositi s oporavljenim poslovanjem Vodafonea, svog najvećeg konkurenta u Njemačkoj.

Za Hoettgesa se kaže da je jednostavan, tradicionalan i žestok, za razliku od svog dugogodišnjeg prijatelja, izvršnog direktora na odlasku Renea Obermanna, koji je poznat po svom šarmu.

"Hoettges nije poznat po povlađivanju kolegama u kompaniji ili političarima", kaže jedan bankar koji je radio za njega.

Bankari i analitičari ne očekuju da će Hoettges naglo promijeniti strategiju DT-a, koju je posljednjih nekoliko godina postavio Obermann, a koja se sastojala od čišćenja inozemnih operacija, uključujući gubitaški T-Mobile US, dok je štitio vodeću poziciju DT-a u Njemačkoj ulaganjem u mrežu.

Ipak, kako akvizicije u telekom sektoru dobivaju na zamahu, Hoettges bi mogao ubrzo početi igrati znatno drugačije od svojih prethodnika, kažu analitičari.

Hoettges je igrač koji zna čvrsto igrati. Kao čelnik DT-ove fiksne telefonije u Njemačkoj, 2007. godine istrajao je na planu outsourcinga određenog broja zaposlenika, unatoč 1-mjesečnom štrajku.

Jedan sindikalni dužnosnik rekao je za njega da je nevoljko sklopio sporazum o podizanju plaća u Njemačkoj 2009. godine, i da se nikad nije u potpunosti oporavio od tog poraza.

"To ga još i danas iritira. Vrlo je ustrajan", kazao je taj sindikalac, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram