Zatvori
Poslovni Puls
31/12/2013

Europske burze u 2013. godini zabilježile najveći rast u posljednje četiri godine

Na burzama u Londonu i Parizu cijene dionica blago su porasle na početku posljednjega radnog dana u ovoj godini, a s obzirom na to da se danas radi skraćeno, ne očekuju se veće oscilacije cijena ni veći obujam trgovanja...

Indeks FTSEurofirst 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9.30 0,13 posto, na 1.313 bodova, blizu najviše razine od polovine 2008. Londonski FTSE i pariški indeks CAC bili su istodobno u plusu oko 0,1 posto.

Na burzama u Njemačkoj, Italiji i Švicarskoj danas se ne radi zbog blagdana, a na tržištima u Londonu, Parizu, Madridu, Amsterdamu, Lisabonu i Bruxellesu radi se skraćeno, uglavnom do 12 sati.

Među vodećim europskim burzama najveći rast cijena dionica zabilježila je ove godine Frankfurtska. Tamošnji indeks DAX porastao je 26 posto, dosegnuvši najviše razine u povijesti. Njezin rast nadmašile su samo manje burze, kao što je ona u Dublinu s rastom cijena za otprilike 34 posto. Na burzi u Ateni cijene su dionica pak porasle oko 28 posto.

Među sektorima je pritom najveći dobitnik automobilski, u kojemu su cijene dionica ove godine skočile 38 posto.

Telekomunikacijski i medijski sektor porasli su pak 33 posto, što se zahvaljuje brojnim preuzimanjima i spajanjima kompanija.

S druge strane, najveći je gubitnik rudarski sektor koji je zabilježio pad od 14 posto pod pritiskom pada cijena metala, uključujući zlato i bakar, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram