Zatvori
Poslovni Puls
31/12/2013

Ništa od vrijednih ugovora između Francuske i Saudijske Arabije

Francuski predsjednik Francois Hollande napustio je u ponedjeljak Saudijsku Arabiju bez "mega ugovora" u svom koferu, ali je izrazio optimizam glede odnosa između Pariza i Rijada, javljaju agencije...

Hollande je tijekom dvodnevnog službenog posjeta potvrdio čvrste odnose s kraljevskom obitelji, no diplomaciju nije uspio pretočiti u unosne ugovore s tom naftom bogatom zemljom. Uoči posjeta najavljeno je desetak sporazuma o suradnji, no veliki vojni i civilni ugovori još će morati pričekati.

Ugovor za isporuku sustava protuzračne obrane, procijenjen na više milijardi eura, nije zaključen, kao ni program kupovine fregata i podmornica.

Francuski predsjednik i dalje polaže nade u financijsku i gospodarsku suradnju između Saudijske Arabije i Francuske, čija je trgovinska razmjena prošle godine dosegla 8,7 milijardi eura. "To je puno, ali nije dovoljno", ocijenio je Hollande na gospodarskom forumu u Rijadu.

Poseban sektor od interesa za Francusku je energetika, a Saudijska Arabija, među najvećim proizvođačima nafte na svijetu, već razmišlja i o alternativnim izvorima - obnovljivim izvorima energije i nuklearnoj energiji.

Rijad razmatra izgradnju 16 nuklearnih reaktora u sljedećih nekoliko godina, a Francuska je, kako je rekao Hollande, spremna odgovoriti na te zahtjeve nakon što Saudijci preciziraju svoje ciljeve. EDF i Areva su potpisali partnerske sporazume sa saudijskim tvrtkama kako bi imali prednost nakon što Rijad pokrene svoj nuklearni program, ističući dobru suradnju s Kinom na tom području. Ponude na natječaj procijenjene su na 70 do 100 milijardi dolara.

Hollande i kralj Abdulah potpisali su u nedjelju zajedničku izjavu koja predviđa usmjeravanje investicija na projekte infrastrukture, posebice na području željezničkog prometa.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram