Zatvori
Poslovni Puls
31/12/2013

Problemi za Croatia Airlines: Francuzi na Pleso dovode low-cost aviokompanije?

Nakon što Croatia Airlines početkom 2014. objavi poslovne rezultate za 2013. godinu, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić krenut će u novi pokušaj privatizacije ove aviokompanije. Poslovni rezultati bi, prema svemu sudeći, trebali biti jako dobri...

U prva tri kvartala ove godine tvrtka je ostvarila 20,3 milijuna kuna neto dobiti te operativnu dobit od 28,8 milijuna kuna, što je višestruko bolji rezultat u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, piše Jutarnji list. Na pozitivnom godišnjem poslovnom rezultatu tvrtke ministar temelji i mogućnost pronalska kupca za 49 posto tvrtke nakon što je prvi natječaj propao jer se nitko nije javio. Novi natječaj bit će raspisan u potpuno novim okolnostima.

U međuvremenu je Zračnu luku Zagreb preuzeo francuski koncesionar koji do 2015. godine želi povećati promet za milijun putnika. Da bi to učinio, u Zagreb će trebati dovesti nove aviokompanije i otvoriti nove linije, što je direktna konkurencija nacionalnom avioprijevozniku. U ovom trenutku CA u Zagrebu ima povlašten status i ostvaruje više od 60 posto prometa. No, za povećanje ukupnog prometa to nije dovoljno. Dapače, ove godine je CA ukinuo neke linije i smanjio broj letova, što je odmah utjecalo na pad prometa na aedrodromu u posljednjih nekoliko mjeseci.

Gonzalve de Cordoue, direktor Međunarodne zračne luke Zagreb, u intervjuu za Jutarnji list rekao je kako imaju razumijevanja za CA i da su spremni čekati završetak privatizacije kompanije. No, prema nekim procjenama, Francuzi će čekati najviše šest mjeseci, a potom će početi dovoditi niskobudžetne i druge aviokompanije, što bi moglo stvoriti velike probleme CA-u ako dotad u kompaniju ne uđe strateški partner. Teško je očekivati da će CA dobiti strateškog partnera do lipnja 2014. Ministar prometa tek će raspisati natječaj za savjetnika za privatizaciju koji će na međunarodnom tržištu tražiti ponuditelje, a potom će se raspisati međunarodni natječaj. Bez strateškog partnera CA će sa svojim kapacitetima teško konkurirati drugim kompanijama.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram