Zatvori
Poslovni Puls
02/01/2014

Početak godine donio pad na europskim burzama

Na europskim su burzama cijene dionica danas pale, nakon snažnog rasta prošle godine, jer je obujam trgovanja mršav i zato što nema vijesti koje bi poduprle nastavak trenda uspona cijena...

Nakon što je na početku današnjeg trgovanja dosegnuo 1.320 bodova, novu najvišu razinu u pet i pol godina, indeks FTSEurofirst 300 vodećih europskih dionica skliznuo je do podneva na 1,316 bodova, razinu od kraja prošle godine.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC bili su oko podneva u minusu između 0,5 i 0,9 posto.

Ulagače je danas razočarao podatak da je industrijska aktivnost u Kini na kraju prošle godine oslabjela, što pokazuje da drugo po veličini svjetsko gospodarstvo još nije uhvatilo zamah nakon dugog razdoblja usporavanja rasta.

Pad cijena dionica posljedica je također mršavog obujma trgovanja jer su mnogi ulagači još na godišnjem odmoru, pa je, kažu analitičari, teško održati daljnji rast cijena dionica.

Lani je FTSEurofirst 300 porastao 16,1 posto, što je njegov najveći godišnji skok od 2009. U anketi Reutersa analitičari u prosjeku očekuju da će ove godine cijene europskih dionica porasti 12 posto. U siječnju obično cijene dionica rastu jer ulagači polažu nade u jačanje gospodarskih aktivnosti kasnije tijekom godine, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram