Zatvori
Poslovni Puls
03/01/2014

Linić žestoko o kritičarima: Ti "stručnjaci" ne poznaju financije

Ministri u Vladi odbacili su kritike da Vlada ne zna upravljati javnim financijama te da se zadužuje mimo plana i to na telefonskim sjednicama, ističući kako je zaduživanje potrebno zbog refinanciranja dugova koji su nastali ranijih godina...

Ministar financija Slavko Linić uoči današnje sjednice Vlade, prve u 2014. godini, kazao je kako takve ocjene daju ljudi koji jako slabo znaju o financijama.

Novinari su ga, naime, pitali za komentar analize Instituta za javne financije u kojoj se ocjenjuje da Vlada nema strategiju zaduživanja i upravljanja javnim dugom, te kao negativni primjer ističe da je na posljednje dvije sjednice u prošloj godini, od koje je jedna bila telefonska, Vlada donijela odluke o zaduženju u ukupnom iznosu od 4 milijarde kuna.

Linić je rekao kako od tih stručnjaka nije čuo što bi Vlada trebala napraviti, primjerice, s Hrvatskim autocestama i Autocestom Rijeka-Zagreb. "To nisam čuo. Te kredite treba vraćati, vraćaju ih građani Hrvatske, a nisam čuo komentar stručnjaka. Isto tako, restrukturiranje željeznica kasni deset godina, neka mi objasne što su spavali 10 godina", odgovara Linić na kritike. Dugove vraća državni proračun i zato se zadužujemo, to radimo zadnje dvije godine i htio bih malo više ozbiljnosti, dodaje ministar financija.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić naglašava da Hrvatskoj u ovoj godini za refinanciranje dugova treba 50-55 milijardi kuna te stoga mora imati širok spektar potencijalnih izvora sredstava za finaciranje i refinanciranje duga. Iznosi koji se spominju (4 milijarde kuna) manji su od 10 posto od ukupnog refinanciranja, a svi su u funkciji refinanciranja nečega što je nastalo svih ovih godina. Prema tome, Vlada mora koristiti sve moguće izvore da bi to osigurala, ustvrdio je. To što se o zaduživanjima odlučivalo na telefonskoj sjednici Vlade Grčić ne smatra spornim. To je manje bitno, pitanje je samo hitnoće uspostave aranžmana, ali ništa tajnovito tu nema, rekao je.

Kritike iz analize Instituta za javne financije odbacuje i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras naglašavajući da Vlada vrlo jasno zna kako upravljati deficitom i javnim financijama idućih godina. Zaduženja su, istaknuo je, bila potrebna i Vlada se nije zadužila mimo proračuna. Taj dio novca je bio potreban, morali smo to odraditi i nije bilo mimo proračuna, to je u planu prihoda i rashoda, rekao je i dodao da plan zaduživanja uvijek postoji, pa tako i za ovu godinu, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram