Zatvori
Poslovni Puls
03/01/2014

Makedonija na dobrom putu: Očekuje rast BDP-a od gotovo 4 posto!

Ako procjene Narodne banke i MMF-a postanu realne, to bi značilo da kriza definitivno završava ovu godinu. Prema njihovim analizama, makedonska ekonomija u 2014. godini ostvarit će rast između 3,2% (popesimistična procjena MMF-a) i 3,7 % (popozitivnija procjena Narodne banke)...

Njihov optimizam dijele i ekonomisti.

"Rast će ove godine približiti dvije komponente: građevinske aktivnosti koje potiče država i strane kompanije koje investiraju na naše područje i izvoz koji će generirati one strane kompanije koje će početi proizvodnju. Vjerujem da će se stvoriti uvjeti i da će privatni sektor preuzeti ulogu nositelja rasta, i da se time polako povuku fiskalne stimulacije, s obzirom da one već vrše pritisak na deficit i javni dug", ocjenuje Marjan Petrevski, profesor ekonomije na University American College u Skoplju.

Profesor i akademik Abdulmenaf Bedžeti, smatra da rast od 3% ili 4% nije dovoljan da bi zemlja u razvoju poboljšala svoj ​​standard.

"Nezaposlenost i siromaštvo može se znatno smanjiti samo ako zemlja kontinuirano proizvodi rast veći od 6% godišnje", kaže Bedžeti.

Prema procjenama MMF-a, Makedonija će ove godine imati najveći rast u regiji, piše tamošnji "Kapital".

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram