Zatvori
Poslovni Puls
06/01/2014

Evo zašto Microsoft ne može pronaći novog direktora

Microsoft je izjavio da će imati novog izvršnog direktora početkom ove godine. Međutim, ukoliko se ovo zaista dogodi, to neće biti u zacrtanom roku...

Microsoft se nadao da će imenovati novog direktora do studenog ili prosinca 2013. godine, tvrde Shira Ovide i Joann Lublin iz Wall Street Journala.

Glavni razlog za to što kompanija još nema vođu, sudeći po njima, je zbog toga što sam posao nije previše privlačan zbog dva problema: Jedan se zove Bill Gates, a drugi Steve Ballmer.

“Pojedine osobe koje su pričale s Microsoftovim direktorima u proteklom razdoblju izrazile su zabrinutost da će se naći u nezgodnom položaju ukoliko obje osobe nastave služiti kompaniji u upravnom odboru”, tvrde Ovide i Lubin.

Novinari lista posebno napadaju Ballmera: “Pojedini kandidati za poziciju direktora posebno su zabrinuti zbog Ballmera. U posljednje vrijeme donio je određene odluke koje su promjenile strategiju kompanije i izazvale kontroverze među menadžerima i investitorima”.

Malo prije nego što je Balmer najavio svoje povlačenje s pozicije direktora Microsofta, započeo je veliku reorganizaciju kompanije. To je dovelo do toga da Microsoft napusti veliki broj talentiranih inženjera zato što su izgubili bitku za unaprijeđenja ili su se našli u manje poželjnim ulogama unutar kompanije.

Novi izvršni direktor naći će se u središtu ove reorganizacije koja je započeta uz dozvolu upravnog odbora ili će je morati zaustaviti, što bi moglo značiti još jedno razdoblje nezgodne tranzicije i nezgodnu dinamiku s upravnim odborom uslijed činjenice da u njemu sjedi i sam Ballmer.

Nakon objave da planira napustiti kompaniju, Ballmer je potrošio 7.2 milijarde dolara kupujući Nokiju. Ovo je bitan projekt s kojim će se novi direktor morati ozbiljno pozabaviti.

Balmer će sjediti u upravnom odboru, a kako primjećuje Wall Street Journal, on nije tiha osoba koja će sjediti skrštenih ruku ukoliko će nova akvizicija poništavati sve ono što je uradio.

Onda je tu Bill Gates, osnivač Microsofta i najbogatija osoba na svijetu. On posjeduje prilično čvrst stav o tome što bi kompanija trebala sljedeće učiniti.

Međutim, problem leži u činjenici da Gates više nije u centru tehnoloških zbivanja kao što je nekada bio. Previše je zauzet spašavanjem svijeta. Njegov mozak nije 100 posto fokusiran na iPadove, servere, posao, softver i internet.

Svatko tko bude došao na poziciju novog direktora morat će slušati Gatesa i definitivno neće biti u poziciji da će ga moći ignorirati.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram