Zatvori
Poslovni Puls
07/01/2014

Njemačka bilježi blagi rast nezaposlenosti u prosincu

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj u prosincu je porasla na 6,7 posto, sa 6,5 posto koliko je iznosila u studenom, unatoč pojačanoj potražnji za radnom snagom, izvijestila je danas Savezna agencija za rad...

Broj nezaposlenih u najvećem europskom gospodarstvu u zaključnom je mjesecu prošle godine tako dosegnuo ukupno 2,87 milijuna, što znači da je u odnosu na studeni porastao za dodatnih 67 tisuća, pokazali su podaci agencije.

Prema podacima usklađenima za sezonske čimbenike, u prosincu je pak broj nezaposlenih blago smanjen, i to za 15 tisuća, dok se odgovarajuća stopa nezaposlenosti zadržala na 6,9 posto. To je četvrti mjesec zaredom da se drži na toj razini.

Prosječan broj nezaposlenih u 2013. iznosio je tako 2,95 milijuna, što je za 53 tisuće više u usporedbi s 2012. godinom. Obzirom da je zaposlenost također uvećana, stopa nezaposlenosti lani je ipak blago smanjena, i to za 0,1 postotni bod, na 6,9 posto, pokazali su podaci agencije.

"Njemačko gospodarstvo trenutno bilježi blagi rast, uz naizgled prevladanu dugotrajnu slabost investicija ali i posustajanje izvoza u posljednje vrijeme", ističe se u priopćenju agencije.

"Iako su nove narudžbe i industrijska proizvodnja bili suzdržani na početku četvrtog tromjesečja 2013., opetovano poboljšana očekivanja za gospodarstvo signaliziraju ubrzavanje tempa rasta u 2014.", dodaje se.

Njemačko je tržište rada vrlo stabilno, zaključuju u agenciji, ukazujući na pokazatelje koji očituju rast potražnje za radnom snagom. Nezaposleni ipak slabo profitiraju od tog trenda, što "ukazuje na strukturne probleme u potrazi za poslom", upozoravaju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram