Zatvori
Poslovni Puls
07/01/2014

Unatoč krizi veći broj oglasa za zapošljavanje

Unatoč gospodarskoj krizi i povećanju broja nezaposlenih, na portalu MojPosao lani je objavljeno više od 17.000 natječaja za slobodna radna mjesta, što je povećanje od 18% u odnosu na godinu prije, izvijestili su s tog portala. Najtraženija zanimanja u 2013. bila su konobar, prodavač, prodajni predstavnik, kuhar, frizer, knjigovođa, komercijalist, terenski komercijalist, administrator i vozač...

S obzirom na vrstu zaposlenja, objavljeno je ukupno 55% oglasa za stalno zaposlenje, što je povećanje za 3% u odnosu na 2012. Također, 51% oglasa pružalo je mogućnost zaposlenja na određeno vrijeme. U 11% objavljenih oglasa tražili su se honorarni djelatnici, a četiri posto odnosilo se na studentske poslove. Dvostruko se smanjio broj tražitelja posla koji su spremni raditi isključivo na neodređeno vrijeme (sa 96% u 2012. na 54% u 2013.). Honorarno bi radila trećina tražitelja, 16% ih je spremno na radni odnos na pola radnog vremena, a za 10% najbolja opcija je sezonski posao.

Tijekom prošle godine poslodavci su najčešće, u 50% oglasa, tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. S druge strane, 56% onih koji traže posao je u svojim online životopisima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Broj oglasa u kojima je visoka stručna sprema navedena kao uvjet bio je dvostruko veći - 36%, od broja životopisa u kojima su kandidati navodili tu razinu obrazovanja - 18%.

Što se tiče poznavanja stranih jezika, poslodavci su ga zahtijevali u 46% oglasa. Najviše se tražilo napredno znanje engleskog jezika - 58%, a osnovno poznavanje tog jezika u 19% oglasa. Najviše tražitelja posla navodi napredno poznavanje engleskog jezika (38%), dok ih čak petina (21%) navodi profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog jezika navodi njih 19%. Njemački jezik drugi je po zastupljenosti.

U odnosu na 2012. poslodavci su više tražili informatičke vještine. U skoro trećini oglasa (31%) tražilo se poznavanje rada na računalu, što je u usporedbi sa prethodnom godinom povećanje od 3%. Od oglasa u kojima se uvjetovalo poznavanje rada na računalu, u većini se tražilo poznavanje rada u Wordu (89%) i Excelu (88%). Radno iskustvo bio je uvjet za zapošljavanje kod polovice poslodavaca, a prosječno su tražili dvije godine i deset mjeseci iskustva.

Tijekom 2013. poslodavci su objavili 494 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto, što je sedam posto više nego u 2012., napominje MojPosao.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram