Zatvori
Poslovni Puls
08/01/2014

HNB: Hrvatska će se zaduživati po sve nepovoljnijim uvjetima

Na uvjete inozemnog financiranja hrvatskoga gospodarstva u sljedećem razdoblju nepovoljno će se odraziti povećanje premije osiguranja od kreditnog rizika za Hrvatsku, a to je povećanje premije za rizik uvjetovano domaćim, a ne inozemnim činiteljima, upozoravaju analitičari Hrvatske narodne banke...

U analizi o trošku zaduživanja objavljenoj u zadnjoj Informaciji o gospodarskim kretanjima i prognozama, analitičari središnje banke napominju kako premija osiguranja od kreditnog rizika za Hrvatsku u 2013. sve više odstupa od premija usporedivih zemalja EU-a, a to je poglavito posljedica nepovoljnih kretanja u domaćem gospodarstvu.

Do kraja 2012. Hrvatska je pripadala skupini zemalja koje su bile pod najsnažnijim utjecajem zajedničkih (vanjskih) kretanja i stoga su blisko pratile dinamiku zajedničkih komponenata. No, u 2013. razmimoilaženje premija za rizik za Hrvatsku i njihove modelske aproksimacije dobivene iz zajedničkih (vanjskih) faktora konstantno raste.

Tako je na kraju promatranog uzorka (4. prosinca 2013.) nepovoljan utjecaj domaće komponente na cijenu zaduživanja za Hrvatsku, uz Sloveniju, najveći od svih 14 analiziranih zemalja EU-a (Hrvatska, Bugarska, Rumunjska, Madžarska, Austrija, Belgija, Češka, Španjolska, Francuska, Irska, Italija, Litva, Poljska i Portugal). Ova kretanja upućuju na to da u trenutačnim uvjetima, za razliku od onih u posljednjih nekoliko godina, tržišta vode više računa o kretanju makrofundamenata, upozoravaju iz HNB-a.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram