Zatvori
Poslovni Puls
08/01/2014

MMF optimističniji za oporavak svjetskog gospodarstva

Međunarodni monetarni fond (MMF) povisit će za otprilike tri tjedna prognozu rasta svjetskog gospodarstva, najavila je u Nairobiju izvršna direktorica Christine Lagarde...

"Povisit ćemo prognozu rasta svjetskog gospodarstva", kazala je Lagarde na jučerašnjoj konfereniji za novinstvo u glavnom gradu Kenije, dodajući da je još prerano za pojedinosti.

Na kraju dvodnevnog posjeta Keniji Lagarde nije navela razloge revizije prognoze.

U redovnim jesenjim prognozama za svjetsko gospodarstvo, objavljenim u listopadu prošle godine, MMF je snizio prognoze, zaključivši da je "rast i dalje spor".

Prema tadašnjim je prognozama svjetsko gospodarstvo prošle godine poraslo 2,9 posto a ove bi godine rast trebao ubrzati na 3,6 posto. Time su jesenje prognoze snižene za 0,3 odnosno 0,2 postotnog boda u odnosu na one iz srpnja.

U studenom je MMF upozorio da gospodarstva u nastajanju posustaju, iako na njih i dalje otpada većina rasta aktivnosti u svjetskom gospodarstvu, dok razvijene zemlje, posebno SAD, pokazuju naznake oporavka.

Zbog postupne promjene blage monetarne politike u SAD-u usporio je priljev kapitala na tržišta u nastajanju, s obzirom na rast dugoročnih prinosa u SAD-u i mnogim drugim gospodarstvima, napomenula je jučer Lagarde, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram