Zatvori
Poslovni Puls
11/01/2014

Banke bi mogle natjerati Todorića na prodaju Konzuma?

Reprogramiranjem dugova banke bi mogle spasiti Pivovarnu Laško, vlasnika Mercatora, pa taj slovenski lanac neće morati u brzu prodaju. U problemima bi se pak mogao naći prezaduženi Todorić, kojeg bi banke mogle natjerati da proda Konzum, pišu Finance...

Hoće li Mercator biti "spašen", saznat će se u srijedu. Naime, tog dana istječe rok za podnošenje ponuda za kupnju 23,3 posto dionica Mercatora koje prodaje Pivovarna Laško. Ako banke Laškom do srijede preprogramiraju 450 milijuna eura kredita, proces prodaje će biti vjerojatno zaustavljen.

U Sloveniji je očito dan znak za uzbunu. Kako Todorićev Agrokor ne bi ušao u Mercator, slovenska ministrica gospodarstva Darja Radič u četvrtak navečer pozvala je slovenska poduzeća da 'okupe snage' i otkupe dionice tog trgovačkog lanca kako bi ostao važan regionalni igrač na području jugoistočne Europe u budućoj posve globaliziranoj ekonomiji.

Slovenske Finance pišu da će teško Mercator pasti u ruke Agrokoru Ivice Todorića. Iz njihove perspektive, izglednije je Mercatorovo preuzimanje Konzuma i srpske Idee. Iako im je poznato da bi Todorić prodao Konzum samo kada bi bilo u bezizlaznoj situaciji.

Todorićev plan je bio da Agrokor preuzme Mercator novim kreditima, a onda bi sinergijom od preuzimanja i prodajom dijela nekretnina u vlasništvu Mercatora znatno smanjio svoju zaduženost. Preuzimanje Mercatora započelo bi kupovinom udjela u vlasništvu Pivovarne Laško, a ako mu to ne bi uspjelo, pišu Finance, postoji mogućnost da Agrokorove banke vjerovnici UniCredit i EBRD, pritisnu Todorića da Mercatoru proda svoj trgovački biznis, odnosno Konzumove trgovine u Hrvatskoj i BiH te trgovine Idee u Srbiji. Iako se Todorić protivi tom scenariju, list piše, popustio bi ako bi mu se ponudilo 'brdo' novaca.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram