Zatvori
Poslovni Puls
13/01/2014

Airbusovi zrakoplovi najprodavaniji prošle godine

Europski proizvođač zrakoplova Airbus nadmašio je u prošloj godini američkog konkurenta Boeing rekordnom prodajom i narudžbama ali je ostao na drugom mjestu po pitanju isporuka gotovih zrakoplova, pokazali su podaci kompanije objavljeni u ponedjeljak...

Airbus je priopćio da je u 2013. neto zabilježio 1.503 narudžbe koje uključuju i mogućnost otkazivanja, u odnosu na Boeingovih 1.355. Ukupni broj Airbusovih narudžbi predstavlja rekord za cijelu industriju.

Europski je proizvođač također objavio da je krajem prošle godine imao narudžbe za gradnju ukupno 5.559 zrakoplova, što odgovara osmogodišnjoj proizvodnji. Prema rezultatima koje je objavio 6. siječnja, Boeing je imao narudžbe za 5.080 zrakoplova.

Prošle je pak godine Airbus isporučio 626 zrakoplova, daleko manje od Boeinga koji ih je isporučio 648. U 2012. Boeing je ubilježio više narudžbi i isporučio više zrakoplova nego Airbus.

Izvršni direktor Airbusa Fabrice Bregier izjavio je da kompanija razmatra povećanje proizvodnje najpopularnijeg modela Airbusa A320, čiji su najveći kupci niskobudžetne aviokompanije, kako bi zadovoljio globalnu potražnju za zrakoplovima srednjeg doleta.

"Ako tržište ostane pozitivno, ako kupci budu trebali više zrakoplova, mislim da bi bilo glupo da ne odgovorimo povećanjem proizvodnje", rekao je Bregier novinarima neposredno prije objave godišnjih rezultata.

Airbus mjesečno proizvodi 42 zrakoplova A320 i dosada je isticao da ne želi ubrzavati tempo proizvodnje dok ne počne proizvoditi njegovu novu, ekonomičniju verziju A320neo.

"Vjerujemo da postoji potencijal da proizvodimo više od 42 zrakoplova", potvrdio je Bregier.

Airbus je u prošloj godini dobio narudžbe za 377 zrakoplova modela A320, te za više od tisuću tih modela otkada je krajem 2010. najavio novu verziju A320neo, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram