Zatvori
Poslovni Puls
15/01/2014

Pogledaj ovo Milanoviću: Hrvatska, Slovenija i Grčka jedine zemlje bez rasta BDP-a!

Dok smo u 2013. još uvijek imali negativan BDP, u ovoj će godini cijela Europa imati rast od oko jedan posto. Samo će Cipar i Slovenija bilježiti pad BDP-a, sve ostale zemlje imat će rast, Njemačka i dva posto. Ipak, rast će biti prilično heterogen - istaknuo je guverner Austrijske središnje banke Ewald Nowotny na panel diskusiji "Oporavak i rast", na konferenciji Euromoney u Beču....

"Jedine zemlje koje nisu ostvarile razinu BDP-a iz 2008. su Slovenija, Hrvatska i Grčka, dok su ga zemlje poput Njemačke, Slovačke i Rusije povećale. Imamo i dramatičnu situaciju u zemljama kao što je Grčka, no srednja i istočna grupa zemalja sad ima bolje pokazatelje od zapadne Europe; Rusija, Austrija, Češka...", napominje Nowotny, prenosi Večernji.

Aasim Husain, zamjenik direktora MMF-a za Europu,  vjeruje da će kreditna potražnja uskoro biti potaknuta globalnim rastom, što će se odraziti i na regiju.

"Prostor za poticanje domaće potražnje u regiji je vrlo limitiran zbog fiskalne prilagodbe, a javni dug u mnogim zemljama još uvijek je puno viši nego prije krize. U velikom je broju zemalja jako visoka razina indirektnog oporezivanja i oporezivanja rada. Nužno je smanjiti troškove rada", kaže Husain.

Za niže oporezivanje rada založio se i Saša Radulović, ministar gospodarstva Srbije, koji je iznio primjer svoje zemlje u kojoj na prvih 300 eura zarade državi treba dati 120 eura, što je izuzetno visok trošak, prenosi Večernji list.

 

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram