Zatvori
Poslovni Puls
16/01/2014

Hrvatski turistički brend doživjet će potpunu transformaciju

Hrvatska turistička zajednica bi u 2014. trebala raspolagati s oko 347 milijuna kuna prihoda, dok je lani plan prihoda bio 245 milijuna kuna, dakle, oko sto milijuna kuna manje...

Operativne aktivnosti HTZ-a u ovoj godini podijeljene su u tri osnovne smjernice. Nacionalna TZ tako će raditi na jačanju turističkog brenda Hrvatske, poticanju turističkog prometa u pred i posezoni te povećanju prosječne dnevne potrošnje turista u Hrvatskoj. Nacionalni TZ očekuje da na temelju novog Stateškog marketinškog plana, a koji bi skoro trebao biti usvojen, definira novi turistički identitet Hrvatske. Uz ostalo, slogan Mediteran kakav je nekad bio očito će u povijest, a pred HTZ-om je izgradnja nove brending strategije. U prvoj fazi pristupit će se izradi novih kreativnih rješenja za sve ključne komunikacijske kanale, pa se tako mogu očekivati drugačiji oglasi, spotovi, brošure, multimedija, banneri i drugo. U drugoj fazi, HTZ će putem javnog poziva odabrati kreativnu agenciju koja će definirati tu "ključnu ideju" o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji temeljem koje će se izraditi i novi logotip, slogan i ostalo. Ipak, ovogodišnja turistička sezona odradit će se sa starim sloganima, dok će međunarodno lansiranje nove brending strategije biti u studenome u Londonu, na turističkoj burzi WTM 2014. HTZ će, osim toga, raditi na poticanju prometa van glavne sezone.

"Hrvatsku se u ovom trenutku primarno percipira kao destinaciju sunca i mora, a potom kao destinaciju turinga te nautike i ruralnog turizma. Stoga je namjera HTZ-a u inicijalnoj fazi komunikacijskim aktivnostima potaknuti povećanje prometa u razdoblju lipnja i rujna, do razine koja će nadmašivati prosječnu godišnju stopu kretanja broja i dolazaka. Daljnja je intencija da se u idućim godinama ista platforma primijeni i na promicanje prometa u razdobljima koja će se pomicati "dublje" prema predsezoni i posezoni, s konačnim ciljem postizanja rasta predsezonskog i posezonskog prometa za 30 posto do 2020.", naveli su u HTZ-u.

Da bi u pred i posezoni privukli više turista osmišljen je Croatia PPS koncept, što podrazumijeva razvoj od 10 do 15 destinacija u dosegu hrvatskih zračnih luka koje će se profilirati i dobiti oznaku PPS friendly destinacija na kojima bi u razdoblju pred i posezone trebalo biti poslovno aktivno najmanje 50 posto ponude, odnosno hotela i ostalih smještajnih objekata, ali i restorana, trgovina i ostalog.

Izvor: Glas Slavonije

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram