Zatvori
Poslovni Puls
16/01/2014

Španjolsku prošle godine posjetilo rekordnih 60,4 milijuna turista

Prošle je godine krizom pogođenu Španjolsku posjetilo rekordnih 60,4 milijuna turista, objavila je turistička udruga Exceltur...

Potpredsjednik udruge Jose Luis Zoreda jučer je snažnu izvedbu u turističkom sektoru objasnio "isključivo inozemnom potražnjom", dok je domaća potražnja potonula budući da je svaki četvrti Španjolac nezaposlen.

"Španjolska domaća potražnja pala u 2013. ispod razine iz 2004. godine, iako je u posljednjem tromjesečju godine pokazala neke naznake oporavka", priopćio je.

Politička nestabilnost u Egiptu u prošloj godini i svrgavanje islamističkog predsjednika Mohameda Morsija također su pridonijeli španjolskoj popularnosti među strancima, kaže Zoreda.

Egipat je "od lipnja izgubio oko 2,5 milijuna turista, dok je u isto vrijeme Španjolska ostvarila rast turističkih dolazaka za tri milijuna", istaknuo je.

Najviše je posjetitelja došlo iz Britanije, Njemačke i Francuske.

"Vjerujemo da će u 2014. turistički sektor biti pokretač rasta španjolskog gospodarstva", rekao je Zoreda. Predviđa da će sektor rasti po stopi od 1,8 posto u ovoj godini, znatno snažnije od španjolskog gospodarstva u cjelini koje bi trebalop porasti 0,7 posto.

Španjolska vlada objavit će službene podatke o turističkim posjetima sljedećeg utorka.

Španjolska je u 2012. godini zabilježila 57,7 milijuna posjetitelja i nalazi se na četvrtom mjestu najpopularnijih turističkih destinacija u svijetu, iza Kine, pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram