Zatvori
Poslovni Puls
16/01/2014

Trebamo li strahovati od NSA-ovog špijunskog softvera?

Američka agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) ubacila je u gotovo 100.000 računala širom svijeta svoj softver koji omogućava tajni nadzor, piše New York Times...

NSA je ubacila svoj softver preko kompjutorske mreže, ali se koristila i tajnom tehnologijom koja omogućava pristup čak i računalima koja nisu spojena na internet, navodi Times pozivajući se na američke dužnosnike, računalne stručnjake i dokumente koje je objavio bivši djelatnik NSA-e Edward Snowden.

New York Times navodi da se ta tehnologija koristi od 2008. godine te da se oslanja na prikriveni kanal radiovalova koji se prenose s malih matičnih ploča i USB kartica tajno ubačenih u računala. List navodi da se u većini slučajeva oprema za radiofrekvenciju mora fizički ubaciti u računalo, i to obično radi špijun, proizvođač ili nesvjestan korisnik.

Česte su mete ovog programa, kodnog imena Quantum, među ostalim, neke postrojbe kineske vojske, koju je Washington optužio za digitalne napade na američke vojne i industrijske mete. List ističe da je ovaj program uspio ubaciti softver i u kompjutorsku mrežu ruske vojske kao i u sustave kojima se koriste meksička policija i narkokarteli, trgovinske institucije EU-a i saveznici poput Saudijske Arabije, Indije i Pakistana, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram