Zatvori
Poslovni Puls
17/01/2014

Nastavak negativnih kretanja na domaćem tržištu rada

U skladu s očekivanim sezonskim kretanjima, negativna kretanja na domaćem tržištu rada nastavila su se i u prosincu. Naime, nakon završetka glavne turističke sezone i povratka sezonskih radnika u nezaposlenost, posljednja četiri mjeseca prošle godine bilježen je kontinuiran rast broja nezaposlenih na mjesečnoj razini...

S obzirom da povratak sezonskih radnika u nezaposlenost traje od rujna te je veći dio radnika već u evidenciji nezaposlenih usporavanje stope rasta na mjesečnoj razini ne čudi (u studenom mjesečna stopa rasta iznosila je 3,6%). Tako je prema posljednjim podacima HZZ-a broj registriranih nezaposlenih osoba dosegao 363.411 što u odnosu na studeni predstavlja rast za 6.547 osoba odnosno 1,8 posto. Pri tome je u evidenciju nezaposlenih ušla 28.581 osoba (-17,8% mjesečno) dok je iz evidencije izašlo 22.034 osobe. Prema tome broj izlazaka iz evidencije smanjio se za 316 osoba odnosno -1,4% mjesečno.

I dalje najveći broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih čine osobe s srednjom stručnom spremom koji čine i najveći udio kod ukupno nezaposlenih (preko 63%). U odnosu na prosinac 2012. godine usporena je stopa rasta broja nezaposlenih osoba pa je zabilježen rast od 1,5% (u studenom +2,8%) dok je broj nezaposlenih viši za 5.197 osoba.

"Iako je rast broja nezaposlenih na mjesečnoj razini uobičajen u prosincu te velikim dijelom odražava sezonski rast nezaposlenosti u zimskim mjesecima nastavak rasta nezaposlenosti na godišnjoj razini pokazuje da u realnom sektoru ne jenjavaju nepovoljna kretanja. Tako će kretanja na godišnjoj razini biti važniji indikator stanja na tržištu rada. Kako u 2014. godini očekujemo stagnaciju gospodarstva, za očekivati je da će nezaposlenost i dalje ostati razmjerno visoka", objavili su danas analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram