Zatvori
Poslovni Puls
22/01/2014

Srbija otvorila pregovore o članstvu u Europskoj uniji

Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Bruxellesu - Srbija je počela pregovore o članstvu s Europskom unijom. Riječ je o prvoj pristupnoj konferenciji na kojoj nema otvaranja ili zatvaranja poglavlja, nego je riječ o ceremonijalnom sastanku na kojem se obilježava početak pregovora...

"Ovo je povijesni dan za Srbiju, ovo je povijesni dan i za EU. No, početak pregovora označava veoma zahtjevnu fazu, naporan rad i mnogo izazova. Kao prvo, Beograd će trebati biti potpuno posvećen obvezi normalizacije odnosa s Prištinom, izjavio je povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele.

Srbijanski premijer Ivica Dačić kazao je kako je otvaranje pregovora s EU-om najvažniji događaj za Srbiju od kraja 2. svjetskog rata. 'To je strategijska orijentacija Srbije s vrijednostima koje želimo usvojiti, ovo određuje društvo kakvo želimo imati', dodao je. 'Naš narod mnogo toga neće odobravati, ali mi smo spremni i voljni ispuniti preuzete obveze', kazao je prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Ovo je važan događaj za našu regiju, kazala je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Dodala je da Hrvatska na proširenje gleda kao na neku vrstu konsolidacije regije, što je važno za stabilnost Europe i zemalja u regiji. 'Drago mi je što se Srbija odlučila za ovaj put. Kao što znate Hrvatska i Srbija imaju puno tema iz prošlosti koje treba rješavati i rješavat ćemo ih, ali ovo je sigurni znak da imamo i teme za budućnost, poručila je.

Srbija je dobila status kandidata u ožujku 2012., a početak pregovora odobren je tek nakon što je postignut dogovor pod okriljem EU-a o normalizaciji odnosa s Kosovom i nakon prvih dokaza da se on provodi. U taj proces Beograd ulazi s optimizmom da bi do statusa punopravne članice EU Srbija mogla doći 2020, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram