Zatvori
Poslovni Puls
23/01/2014

Pokrenut postupak protiv Linićevog pomoćnika Branka Šegona

Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo je postupak kako bi utvrdilo je li pomoćnik ministra financija Branko Šegon u sukobu interesa i je li utjecao na dodjelu kredita HBOR-a njegvim tvrtkama. Povjerenstvo će pozvati Šegona da se o tome očituje u roku od 15 dana...

Postupak je pokrenut kako bi se utvrdilo je li se Šegon u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u sukobu interesa, po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera, u kojem ima više od 0,5 posto udjela u vlasništvu, s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) na temelju ugovora o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine od 30. kolovoza 2012. Predsjednica povjerenstva Dalija Orešković rekla je kako je odluka o postupku donesena radi utvrđivanja je li Šegon pri sklapanju ugovora o kreditu svoj privatni interes stavio iznad javnog interesa.

Ministar financija Slavko Linić potvrdio je uoči sjednice Vlade da je policija u HBOR-u i zbog kredita dodijeljenih njegovu pomoćniku Branku Šegonu. Poručio je i kako očekuje da institucije odrade svoj posao. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić potvrdio je, pak, da je policija u HBOR ušla po nalogu DORH-a.

Sumnja se da je pomoćnik ministra financija iskoristio položaj kako bi pogodovao svojim tvrtkama. Naime, HBOR je tvrtki 'Facta vera' odobrio kredit od 31 milijun kuna iako namjena kredita nije bila u skladu s programom za dodjelu turističkih kredita. Tvrtka također nije ispunjavala ni financijske kriterije propisane programom, a Šegon kasni s otplatom kredita i dužan je 160 000 kuna. Uz to Šegon je, kao predstavnik Ministarstva financija, sudjelovao u privatizaciji vodećeg korčulanskog hotelskog poduzeća HTP Korčula, a njegova se obitelj bavi luksuznim turističkim biznisom na Korčuli, prenosi HRT.

 

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram