Zatvori
Poslovni Puls
24/01/2014

Samsung bilježi pad kvartalne dobiti

Južnokorejski elektronički div Samsung u petak je izvijestio o padu tromjesečne dobiti prvi puta u dvije godine zbog jednokratnog bonusa, jake domaće valute wona i usporavanja prodaje skupljih modela pametnih telefona...

Operativna dobit najveće svjetske elektroničke grupe iznosila je 8.300 milijardi wona (7,8 milijardi dolara), što predstavlja pad od 18 posto u odnosu na razdoblje od srpnja do rujna, te 6,0-postotni pad na godišnjoj razini.

Neto dobit porasla je 3,7 posto na godišnjoj razini, ali je značajno usporila u odnosu na 25,6-postotni rast u trećem tromjesečju, budući da solidne marže odjela za čipove nisu uspjela nadoknaditi posustalu profitabilnost donedavno popularne serije pametnih telefona Galaxy.

Tako je okončano razdoblje u kojem je kompanija nizala rekord za rekordom u stavci tromjesečne dobiti temeljem povećanja prodaje modela Galaxy. Odjel mobilnih telefona ostvario je u posljednja tri mjeseca 2013. operativnu dobit u visini 5.470 milijardi wona, 2,8 posto nižu nego u trećem tromjesečju.

"U okruženju makroekonomske nesigurnosti koju stvara korejski won i povećana zabrinutost zbog mogućeg ukidanja monetarnih poticaja u Sjedinjenim Državama naša je dobit bila na nižoj razini nego što je tržište očekivalo", naveo je u priopćenju objavljenom u petak Robert Yi iz Samsungova odjela za odnose s investitorima.

Posebno je istaknuo "negativan utjecaj valutnog tečaja" u iznosu 700 milijardi wona i 800 milijardi wona bonusa za zaposlenike povodom obilježavanja obljetnice strategije koja je postavila temelje doskorašnjeg uspjeha kompanije.

U Samsungu napominju da ne očekuju skori oporavak u 2014.

"U prvom tromjesečju Samsung će se suočiti s izazovom poboljšanja poslovnih rezultata, budući da će slabi sezonski uvjeti IT industrije pritisnuti potražnju za komponentama i tv proizvodima", navodi se u izvješću.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram