Zatvori
Poslovni Puls
27/01/2014

Vlada pronašla rješenje za krpanje proračuna, ali ne želi otkriti o čemu je riječ

Vlada je pronašla rješenje za proračunski deficit, izjavila je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić. Naglasila je da nije riječ ni o kakvom opterećenju za građane ni za gospodarstvo, ali nije htjela precizirati koje su to rješenje konkretno našli...

"Još se radi, ali pronašli smo rješenje kako taj deficit postupno smanjiti kroz sljedeće tri godine", rekla je uoči sutrašnjeg predstavljanja Vladinih mjera za smanjenje proračunskog deficita u Bruxellesu.

Dodala je da ni jednoj zemlji, pa ni Hrvatskoj, nije u cilju uvođenje novih poreza, nego da se otvori prostor na kojemu je moguće i ostvariti prihode, zarađivati, otvarati nove tvrtke, preživljavati s tvrtkama koje su sada granične.

Na pitanje znači li to da neće biti smanjivanja doprinosa za drugi stup mirovinskog osiguranja, odgovorila je: "Dozvolite da to dogovorimo do kraja i da se do kraja postavi taj model."

I SDP-ov zastupnik i glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan ističe da vladajuća koalicija dogovara rješenja kako bi u dogovoru s Europskom komisijom uskladilla proračunski deficit u iduće tri godine.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko tvrdi da je problem s proračunskim deficitom posljedica nerada i neučinkovitosti vladajućih. "Ovo je posljedica nerada i neučinkovitosti vladajućih. Tu je pitanje investicija, pitanje smanjenja poreza, pitanje davanja vjetra u leđa poduzetnicima. Ništa nisu napravili, radna mjesta se gase, dnevno oko 300. Gdje će oni to skraćivati, gdje će uzimati, to je sada doista veliki problem", rekao je Karamarko.

Kritizirao je najavu da će se povlačiti novac iz javnih poduzeća, upozoravajući da se tako onemogućavaju investicije. "Umjesto da s viškom sredstava idu u nekakvu reinvesticiju i proširenje svojih aktivnosti, dobit javnih poduzeća ide direktno u proračun, a proračun je u ovom momentu rupa bez dna", kazao je Karamarko i ponovio da je Kukuriku koaliciji vrijeme da ode s vlasti.

I predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar smatra da povlačenje dobiti javnih poduzeća ne može dati dugoročne rezultate i da je riječ tek o krpanju proračunske rupe.

"Drugi mirovinski stup i ovih 57 milijardi akumuliranog novca je privatna imovina i to se doista ne može dirati, a najavu privremenog zamrzavanja drugog mirovinskog stupa mogao bih ocijeniti kao pokušaj izbjegavanja mjera koje su potrebne, ako se ne bi radilo o dugoročnom rješenju drugog mirovinskog stupa", kazao je Lesar.

Porez na nekretnine smatra nepravednim jer bi se oporezivao samo dio imovine, a problem s deficitom riješio bi, među ostalim, povlačenjem dobiti HNB-a, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram