Zatvori
Poslovni Puls
28/01/2014

Zoran Milanović: Nećemo ukidati drugi mirovinski stup

Ministar financija Slavko Linić najavio je u Bruxellesu, uoči sastanka ministara financija zemalja članica Europske unije, da će Vlada ovaj tjedan objaviti mjere kojima će ispuniti preporuke Europske komisije za smanjenje proračunskog deficita. Nije htio ni potvrditi ni opovrgnuti da će Vlada donijeti određene mjere koje se u posljednje vrijeme spominju, poput zahvata u drugi mirovinski stup...

Premijer Zoran Milanović bio je konkretniji. Rekao je kako nema teorije da Vlada posegne za novcem iz drugog mirovinskog stupa. U Saboru, gdje podnosi godišnje izvješće o sastancima Europskoga vijeća na kojima je sudjelovao u prvih šest mjeseci našeg članstva u Europskoj uniji, rekao je da procedura prekomjernog deficita nije kazna Hrvatskoj, nego mehanizam koji će pomoći da bez političkog kalkuliranja provedemo reforme. Najavio je reforme na ovaj način neodrživih sustava, konkretno zdravstva i obrazovanja, zatim restrukturiranje državne uprave, javnih službi, pravosudnog sustava. Reformirat će se radno zakonodavstvo, nastaviti s restrukturiranjem državnih i javnih poduzeća, racionalizacijom sustava državnih agencija i upravljanja državnom imovinom, najavio je.

Ministar Linić rekao je da vlada ove godine želi smanjiti deficit za 2,3 posto, što je preko 7,5 milijardi kuna te da će rebalans proračuna za ovu godinu biti obavljen u veljači.

"Poruka vlade je jasna - želimo smanjiti proračunski deficit za 2,3 posto BDP-a u 2014., a to je preko 7,5 milijardi kuna. Jednim dijelom ćemo to ostvariti na prihodovnoj, a drugim dijelom na rashodovnoj strani proračuna", rekao je ministar Linić u Bruxellesu, nakon što su ministri financija zemalja članica EU-a i službeno prihvatili prijedlog Europske komisije o postojanju prekomjernog deficita u Hrvatskoj i preporuke da se smanjenje deficita ispod tri posto ostvari do kraja 2016. godine.

Hrvatska ima rok do 30. travnja 2014. da poduzme učinkovite mjere, odnosno da objavi ili poduzme mjere koje su adekvatne za osiguranje napretka u korekciji prekomjernog deficita i da detaljno izvijesti o strategiji konsolidacije koju predviđa kako bi ispunila zadane ciljeve. Linić je rekao da "zasad" nije točno da vlada želi zamrznuti uplate u drugi mirovinski stup i preusmjeriti taj novac u proračun. Na pitanje hoće li jedna od mjera biti preusmjeravanje dobiti javih poduzeća u proračun, Linić je rekao da o tome treba uži kabinet vlade donijeti jasnu i nedvosmislenu odluku.Linić je dodao da vlada zahvatima na prihodovnoj strani proračuna želi osigurati da smanjenje proračunskih rashoda ne ugrozi gospodarski rast.

Po danas usvojenim preporukama, Hrvatska bi ove godine trebala smanjiti deficit na 4,6 posto, 2015. na 3,5 posto i 2016. na 2,7 posto BDP-a. U hrvatskom proračunu za ovu godinu predviđen je deficit od 5,5 posto, dok bi prema projekcijama Europske komisije deficit mogao porasti na 6,4 posto ako vlada ne poduzme dodatne mjere.

Komisija je u svojim jesenskim prognozama predvidjela da će se hrvatski javni dug ove godine povećati na 64,7 posto, a u 2015. na 69 posto. Postupak prekomjernog deficita (EDP) korektivni je mehanizam EU-a osmišljen kako bi se proračunski manjak članica vratio ispod 3 posto, a javni dug ispod 60 posto BDP-a, kako nalažu kriteriji iz Maastrichta, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram