Zatvori
Jasmin Hadzic
03/02/2014

INTERVJU: Upoznajte Cateia Games - hrvatsku "tvornicu" video igara

Može li se u Hrvatskoj izgraditi ozbiljan biznis temeljen na proizvodnji računalnih video igara? Ako je suditi po dečkima iz zagrebačke tvrtke Cateia Games - onda je odgovor - uvjerljivo DA...

Iako se njihove video igre  možda ne nalaze na ljestvicama TOP 10 najprodavanijih naslova kao "Call of Duty" ili "GTA"  - marljivi i kreativni zaposlenici zagrebačke tvrtke Cateia Games već više od deset godina predano rade na razvoju vlastitih video igara koje su omiljene među igračima diljem svijeta.

Oni su se od samog početka fokusirali na tržište tzv. "casual" video igara koje su namijenjene "običnim" ljudima, a ne hardcore igraćoj publici. Da se na "casual" video igrama može zaraditi ozbiljan novac pokazala je i Zynga koja je s krajnje jednostavnim igraćim konceptima osvojila svijet i danas ima tržišnu vrijednost koja se mjeri u milijardama dolara.

- Intervju: Cateia Games – hrvatski proizvođači video igara osvajaju svijet!

Cateia Games u posljednje se vrijeme fokusirala na produkciju avanturističkih video igara koje danas zabavljaju stotine tisuća igrača diljem svijeta.

Kako je moguće da jedna mala tvrtka iz Rijeka bude iznimno konkurentna u jednoj niši globalne industrije video igara doznat ćete ako nastavite čitati naš razgovor s dečkima iz Cateia Gamesa...

Za one koji nisu upućeni – možete li nam ukratko predstaviti Cateia Games?

Dejan Radić: Cateia Games je tvrtka za razvoj video igara i naši korijeni sežu sve tamo do pred kraj 90-tih, kada se nas nekoliko entuzijasta združilo u namjeri da po uzoru na svjetske standarde industrije video igara stvorimo kvalitetan i konkurentan proizvod. Naravno, volje je bilo na pretek, ali je manjkalo iskustva. Vremenom smo i to nadoknadili, to je prirodni proces svakog rasta. Danas kada pogledam unazad, prvih 15-tak godina je prohujalo brzo, a Cateia je prošla veliku transformaciju da bi se oblikovala u ovo što danas predstavlja na svjetskoj sceni.  Cateinim kormilom vec dugi niz godina uspješno upravljaju: Krešimir Špes, Ivan Bralić i Dejan Radić.

Za početak jedno očito pitanje – može li se u Hrvatskoj živjeti od proizvodnje video igara?

DJ: Naravno! Kao i od bilo kojeg drugog posla kojeg predano i promišljeno obavljate. Bez izuzetka. Dakle, ako nešto radite, radite to najbolje što možete i rezultat neće izostati.

Koliko zaposlenika i suradnika radi u Cateia Gamesu?

DJ: Danas brojimo 12 članova, neprikosnovenih profesionalaca koji svakodnevno intezivno rade na novim projektima. Osim njih, tu je i nekolicina kvalitetnih vanjskih suradnika koji doprinose svakoj našoj zamisli. Naravno, s obzirom da na godišnjoj razini paralelno radimo desetak igara, imamo potrebu za outsourcingom iskusnih timova koji na vrijeme mogu obaviti kvalitetan i zahtjevan posao koji stavljamo pred njih. Iz te potrebe razvili smo vrlo usku suradnju s nekoliko vrhunskih inozemnih razvojnih kuća.

Hrvatska nije zemlja poznata po svojoj industriji video igara – kako uspijevate pronalaziti kvalitetne zaposlenike za Vaš team?

DJ: Dobro pitanje. Taj nedostatak stručnog kadra još je više bio izražen prijašnjih godina.  A, zapravo to je prvi i najvažniji korak svakog dobrog posla. Bez kvalitetnog zaposlenika ne možete imati dobar proizvod, jednostavno je tako. Sa malom igraćom scenom kakva je naša, nije bilo lako naći iskusne i predane djelatnike. Ipak, imali smo sreću da zaposlimo nekolicinu profesionalaca, svojevrsnu kremu game developmenta, koji su se zajedno s nama razvijali i stjecali dragocjeno iskustvo. Danas se to ulaganje u stručan kadar očituje u svakom novom Cateinom projektu.

Kako Vaše igre iz jedne male Hrvatske dolaze do kupaca u ostatku Europe, SAD-a, Azije?

DJ: Svijet je postao daleko manji otkako je interneta. Tu prednost digitalnog poslovanja obilato koristimo kako mi tako i naši izdavači. Godinama surađujemo s navećim izdavačkim kućama, koje se pobrinu da svaka naša igra koja ugleda svijetlo dana dobije prijeko potrebnu promociju, kako bi glas o tome došao do što većeg broja ljudi.Nakon toga, sve je vrlo jednostavno... digitalnim putem uz 2,3 klika mišem i imate našu igru na zaslonu svog računala, tableta, smartphona  bilo gdje u svijetu. To je naravno okosnica digitalnog poslovanja i način na koji igrači mogu doći do naše igre.

Koliko su u svijetu digitalne distribucije, Steama i drugih platformi, klasični izdavači video igara uopće bitni za Vas ako možete iz vlastitog budžeta financirati razvoj igre?

Ivan Bralić: Oni su skoro pa u potpunosti nebitni za nas. Naše igre većinom se pojavljuju na policama trgovina u nekim europskim zemljama, ali to su vrlo malene naklade u usporedbi s digitalnom distribucijom.
Sve više izdavača poput Electronic Arts-a (EA), Activisiona i sličnih se širi na online distribuciju, ne samo sa svojim AAA naslovima, već i sa casual igrama. Primjera radi, EA je kupio Chillingo – to sve govori!

Primijetili smo da se dosta nezavisnih (indie) projekata, ali sve više i big budget naslova financira putem Kickstarter i Indiegogo kampanja – razmišljate li i vi o takvom načinu financiranja razvoja svojih video igara?

IB: Kickstarter je fantastičan model financiranja koji u potpunosti zaobilazi centre financija, izdavače, investitore i zapravo dovodi keš kojeg doniraju igrači direktno do samog developera. Teško da može bolje od toga! No, Kickstarter postaje svojevrstna „izdavačka“ platforma i više nije dovoljno pojaviti se tamo i predložiti projekt. Voditi Kickstarter kampanju koja će prikupiti dovoljno novca, a po mogućnosti i više od traženog minimuma postaje izazovan posao. Cateia Games ima određene planove za vlastitu Kickstarter kampanju za jedan vrlo zanimljiv projekt, no o tome je za sada prerano govoriti.

cateia_v

Fokusirani ste na razvoj avanturističkih video igara – postoji li poseban razlog zašto avanture, a ne popularnije pucačke ili sportske igre? Da li je u pitanju trošak izrade igara ili?

DJ: Novac je sasvim sigurno jedan od najvećih razloga, ali i vremenski period koji je potreban da se završi takav projekat. Mnogo je promišljanja sadržano u razlogu zašto smo u Catei odlučili da svoj fokus stavimo na izradu casual avantura, ujedno i zbog same činjenice da postoji segment tržišta koji nije dovoljno zastupljen i osviješten u javnosti i medijima. Casual avanture su vrlo zanimljive jednom tržišnom segmentu , a koji se ne mora okarakterizirati kao zahtjevna publika u smislu performansi njihove grafičke kartice, procesora ili visokoj sofisticiranosti konzole. Casual je namjenjen i vrlo jednostavno dostupan i prihvatljiv igračima koji se nakon radnog dana žele opustiti i pritom se okušati u ulozi glavnog junaka neke misterije, epskog putovanja u prošlost i usput  riješiti nekoliko zagonetki na koje će sasvim sigurno naići na putu.

Kada smo posljednji put razgovarali tek ste zagrizli u razvoj igara za popularne mobilne platforme iOS i Android. Koliko su one danas bitne za distribuciju Vaših igara?

DJ: Kao što sam rekao, potrebno je sustavno pratiti tržište i na vrijeme reagirati. Osim za PC, naše igre se nalaze i na Mac, iOS, Anroid, Windows 8 te Windows Phone 8 platformama. Dakako, tržište za pojedinu platformu varira s vremenom, a neke od navedenih platformi pokazuju tendenciju velikog rasta. Uglavnom, planirani multiplatforming čijem razvoju pridajemo posebnu pažnju je dobro utrošeno vrijeme za nas.

Primijetili smo da ne razvijate igre za igraće konzole Xbox ili Playstation – zašto?

Krešimir Špes: Iz jednostavnog razloga – igre koje radimo nemaju jako tržište na tim konzolama. Istina, manje indie igre su poprilično penetrirale konzolaški segment tržišta, no problem s igrama koje radimo jest taj da se one primarno igraju putem miša ili touch sučelja na tabletima. Teško je takve igre igrati s gamepad kontrolerom.

Ipak, budući da ste insajder u industriji video igara – možete li predvidjeti sudbinu novoj generaciji igraćih konzola Xbox i Playstation?

KŠ: Budući se ne bavimo tim segmentom, ne možemo dati potpuno "insajderski" odgovor, no moje osobno mišljenje je da će sve gaming platforme konvergirati prema tabletima i konačno smartphoneovima. To će biti platforma budućnosti. Već par godina vi uredno možete spojiti iPhone na telezivor, žično ili bežično te igrati igre na TV-u putem iPhone-a. To izgleda impresivno! Pogotovo uz bežićnu varijantu. Kao da se igrate na Playstationu, a nigdje velike kutije spojene na TV!

Možete li nam reći nešto više o projektima na kojima trenutno radite i spremate li nešto novo što biste voljeli podijeliti s našim čitateljima?

DJ: Ponosan sam najaviti da Cateia Games ove godine izdaje 10-tak novih video igara, što vjerujem da je brojka koja govori sama za sebe. Izdvojiti ću samo neke od projekata kao perjanice naše ovogodišnje produkcije:  Myths of Orion - Light from the North, avantura prekrasne grafike, zanimljivog i uzbudljivog sadržaja u kojem mlada i neiskusna čarobnica treba zapodjenuti bitku protiv zlog i prepredenog maga!  Slijedeći naslov koji će sigurno biti zanimljiv publici jest Etenrety Lost - Light of Aurum. Avantura smiještena u utrobu Zemlje, u lite steampunk okruženju! Detalje ovih i ostalih naših naslova prepuštam igračima da ih sami otkriju...

cateia_v2

Od nedavno hrvatski razvojni timovi mogu računati na poticaje za razvoj video igara. Mislite da će to pozitivno utjecati na razvoj domaće scene?

DJ: Svakako , mislim da će to olakšati početak i razvoj nekog igraćeg projekta. Vjerujem da će takve vrste poticaja omogućiti stvaranje jedne poslovno isplative klime u Hrvatskoj. Kao što znamo, u svjetskim razmjerima industrija video igara okreće više sredstava nego hollywoodska filmska produkcija, pa je stoga i sasvim za očekivati da će sada i domaći investitori prepoznati isplativost te činjenice. Uz ovu novu  mogućnost sufinanciranja projekata svakako će se omogućiti stvaranje boljih uvjeta za razvoj video igara u Hrvatskoj.

Što možete preporučiti ljudima koji razmišljaju o karijeri u industriji video igara u Hrvatskoj?

DJ: Industrija igara u Hrvatskoj više nije u samim povojima, iako je pred njom još dug put. Stasaju mlade i kreativne snage, vidljivo se ubrzava način na koji ljudi korespondiraju s novim mogućnostima exploatacije web-a. Mnogi danas vide priliku za razvoj svoje karijere u ovom smjeru. To je dobro, pozdravljam svaki napor koji će doprinijeti da hrvatska game scena postane jaka i stabilna i odigra svoju ulogu u razvoju našeg intelektualnog gospodarstva. Vjerujem da će se s vremenom otvoriti još više mogućnosti za ljude koji traže svoje mjesto u svijetu game developmenta. Cateia Games je uvijek raspoložena za suradnju s talentiranim i kreativnim ljudima koji se žele dokazati. Važno je reći da razvijanje igara, iako za svoje polazište ima čistu kreativnu ideju, taj cijeli proces treba i poslovno dobro osmisliti i zbrinuti, da bi na kraju dobili izbalansiran proizvod koji omogućuje nastavak poslovanja. U svakom slučaju, uz sve ostalo, u ono čime se bavite uložite strast i vrijeme će raditi u vašu korist. Veliki pozdrav čitateljima PoslovnogPulsa od cijelog Cateia Games tima!

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram