Zatvori
Poslovni Puls
04/02/2014

Dobre vijesti iz eurozone: Rast zapošljavanja i pojačana aktivnost u industrijskom sektoru

Aktivnosti u tvornicama eurozone u siječnju su zabilježile najsnažniji uzlet od sredine 2011., poglavito zbog snažnog priljeva novih narudžbi, što je prvi put u posljednje dvije godine utjecalo na pojačano zapošljavanje, pokazali su najnoviji podaci londonske istraživačke tvrtke Markit...

Markitov konačni indeks menadžera nabave (PMI) za proizvodni sektor u siječnju je tako uvećan na 54,0 boda i trenutačno je na najvišoj razini od svibnja 2011. Time je osjetno uvećan u usporedbi s 52,7 bodova u prosincu lani, a veći je i u odnosu na prvotno procijenjenih 53,9 bodova.

Vrijednosti indeksa iznad 50 bodova pokazuju rast aktivnosti. Podindeks kojim se mjeri proizvodnja i sastavnica je zbirnog PMI-ja, koji će biti objavljen u srijedu i dobar je indikator gospodarskog rasta, u siječnju je skočio na 56,7 bodova s 54,9 u prosincu. U skladu je s preliminarnim podatkom i trenutačno je na najvišoj razini od travnja 2011.

Uzlet aktivnosti u 18-članoj eurozoni najvećim dijelom proizlazi iz snažnog jačanja aktivnosti u Njemačkoj i oporavka u zemljama članicama u perifernom dijelu zone primjene jedinstvene valute. S druge strane, uteg su im i dalje aktivnosti u Francuskoj, drugom po veličini gospodarstvu eurozone.

Markitovo izvješće dobra je vijest za Europsku središnju banku (ECB) uoči novoga redovitog mjesečnog zasjedanja i donekle će ublažiti utjecaj prošlogtjednog izvješća Eurostata koje je pokazalo da se nezaposlenost i u prosincu držala na 12 posto.

Proizvođači u prvom ovogodišnjem mjesecu nisu povećavali cijene kao u prethodnom mjesecu, što bi moglo potpiriti strah od deflacije u eurozoni, poglavito nakon što je godišnja inflacija mjerena potrošačkim cijenama za siječanj procijenjena na 0,7 posto, nasuprot 0,8 posto u prethodnom mjesecu, podsjeća Reuters, a prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram